Sister

Roshanak Morrowatian - Rover / VIA ZUID

Een meditatieve performance als ode aan gevluchte kinderen 

Choreograaf Roshanak Morrowatian (Iran, 1989) presenteert haar performance ‘Sister’ in de kapel van het Savelbergklooster, waar vroeger de De Kleine Zusters van de Heilige Joseph waren gevestigd. Hun lijfspreuk was ‘helpen waar niemand helpt’. ‘Sister’ sluit daar op aan door op een meditatieve manier stil te staan bij het lot van kinderen uit oorlogsgebieden en plekken van politieke en sociale onrust.  

Een levensgrote waxsculptuur van een smeltend meisje staat symbool voor aanpassingsvermogen en verlies van kinderlijke onschuld. Het transformerende beeld en de omringende sound- en videoscape laten je naar binnen keren, naar een gevoel van solidariteit met de miljoenen kinderen die wereldwijd op de vlucht zijn vanwege conflicten of geweld. Ze hebben hun huis, familie en alles wat vertrouwd was achtergelaten. 

‘Sister’ creëert een intieme ontmoeting met één meisje, één kind. Het geeft woorden als vluchteling en immigrant een gezicht. Achter de mooie glimlach ligt een zee van trauma en verlies, die  enorme buigzaamheid en transformatiekracht vraagt om te overleven. Choreografisch verkent dit werk de onvoorspelbare bewegingskwaliteit van smelten. Waar onze maatschappij soliditeit gelijk lijkt te stellen aan kracht, laat smelten juist telkens nieuwe vormen toe.  

Hide & Seek  Extra expositie 

In het Savelbergklooster is ook de fototentoonstelling ‘Hide & Seek’ van beeldend kunstenaar Afagh Morrowatian te zien, een samenwerking tussen dans en fotografie. De tentoonstelling omhult het verlangen naar een thuis en naar geborgenheid vanuit het ontheemde lichaam van een kind. Geïnspireerd door de thema’s van Roshanak Morrowatian’s dansvoorstelling ‘Kites’ en de performance ‘Sister’, gebruikt Afagh Morrowatian het spel verstoppertje als concept en leidraad voor haar foto’s; verstoppen en zoeken om te overleven. 

Foto: Vincent Arbelet