XXL-Gallery Heerlerbaan

De afgelopen jaren zijn in het stadsdeel Heerlerbaan in Heerlen negen gigantische muurschilderingen gemaakt. Deze murals met elk een oppervlakte van ruim 500 m2 bevinden zich op de gevels van de flats aan de Peter Schunckstraat. Dit grootschalige project van de Stichting Street Art met ondersteuning van flateigenaar Weller werd vorig jaar afgerond. De Duitse kunstenaar Hendrik ‘ECB’ Beikirch kreeg in 2014 de eer om de eerste mural te realiseren.

Hiermee legde hij de lat meteen al hoog en dit gaf inspiratie om door te pakken. Daarom nodigde Stichting Street Art de Londense curator Rafael Schacter uit om na te denken over een totaalconcept voor de overige vier flatgebouwen. Hij kwam met het concept DE-GROWTH / RE-GROWTH / BE- GROWTH. Deze titel gaat over neergang, hoe je weer opstaat na tegenslagen en wat dit kan betekenen voor je eigenwaarde. Ook wilde hij binnen de groep kunstenaars een grote diversiteit laten zien. Zo zijn voor de totstandkoming van de XXL-Gallery vier mannen en vier vrouwen uitgenodigd die de verschillende werelddelen vertegenwoordigen. Op elke flat wilde hij een abstract kunstwerk en aan de andere zijde een meer figuratief beeld tonen. Tussen 2018 en 2021 zijn Isaac Tin Wei Lin (USA), Hyuro (ARG), Morgan Blair (USA), Aryz (ESP), Eltono (FRA), Madelon Vriesendorp (NED), Iman Raad (IRN) en Maya Hayuk (USA) ieder vanuit hun eigen achtergrond met dit concept aan de slag gegaan.

GA KIJKEN!
Ben je benieuwd naar dit bijzondere openluchtmuseum aan de Peter Schunckstraat in Heerlen? Ga gerust kijken want een bezoek is zeker de moeite waard. De Huurdersbelangenvereniging Hoogbouw, een van de partner in dit project, heeft een gids gemaakt met achtergrondinformatie over de kunstwerken, verhalen van buurtbewoners en andere betrokkenen. Deze gids is kosteloos te verkrijgen in Buurtpunt Peter Schunck (Peter Schunckstraat 340a) op de volgende momenten:

  • maandag 29 augustus 2022 12.00 – 13.00 uur
  •  woensdag 31 augustus 2022 12.00 – 13.00 uur
  •  vrijdag 2 september 2022 12.00 – 13.00 uur

Meer informatie over dit bijzondere project is verkrijgbaar bij de voorzitter van de Huurdersbelangenvereniging: Frans Souren, via souren.f@home.nl, tel: 06-15040920. De XXL-Gallery is een co-productie van Stichting Street Art, Weller en de Huurdersbelangenvereniging Hoogbouw