Vitus – de ziekte danst mij

Jorre Vandenbussche (BE)

Jorre Vandenbussche is sinds 25 jaar acteur en theatermaker. Nu de eerste tekenen van de erfelijke ziekte van Huntington zich bij hem manifesteren, heeft hij besloten een heel persoonlijk project te realiseren. Vitus – de ziekte danst mij is een zoektocht naar fysieke en spirituele genezing, met twee inspiratiebronnen: de chorea (ongecontroleerde bewegingen) van het eigen lichaam en de geschiedenis van de Vitusdansers.

De ziekte van Huntington wordt ook de ziekte van Chorea genoemd vanwege de oncontroleerbaardere bewegingen die het lichaam overnemen. Er is geen remedie. Eeuwenlang werden patiënten met allerlei vormen van spastische aandoeningen ‘Vitusdansers’ genoemd. In de loop der tijd werd de Vitusdans beschouwd als hysterie, manie, bezetenheid, zelfopoffering of verschijningvormen van de duivel.

Jorre Vandenbussche onderzoekt de Vitusdans om te begrijpen welke historische denkschema’s vandaag nog doorwerken in onze perceptie van ‘de zieke’ en welke nieuwe ideeën geprojecteerd worden op zijn lichaam. Kortom hoe cultuur in zijn lichaam terechtkomt. Zoals de Vitusdansers elk jaar een brug over moesten om genezing af te smeken, zo maakt Jorre een persoonlijke rituele oversteek. Beweging is het vertrekpunt, alle andere dramaturgische elementen bouwen daarop voort.

Jorre speelt zijn voorstelling in het Thermenmuseum. Romeinse badhuizen waren gezondheidscentra waar je niet alleen kwam voor een warm bad, maar waar dokters ook behandelingen aanboden voor allerlei gezondheidsproblemen. Hier in Coriovallum werden zelfs operaties uitgevoerd. Met de rituele oversteek van het badhuis wil Jorre de geneeskrachtige geest van deze bijzondere plaats oproepen en onze manier van omgaan met ziekte vandaag bevragen. Marcel Wierckx speelt live zijn geluidscompositie voor draailier. Hij past ook de videobeelden – die gegenereerd worden door Jorre’s bewegingen – specifiek aan voor de ruïnes van het museum. Het publiek kijkt toe vanaf de loopbrug, voorzien van een koptelefoon.

foto: Davy Coghe

Concept, tekst en beweging  Jorre Vandenbussche

Muziekcompositie en video Marcel Wierckx

Choreografie Tijen Lawton

Eindmontage Karel Tuytschaever

Kostuumontwerp Noor Denteneer en Roxane Van De Wouwer

Lichtontwerp Geert Vandewalle