Tussen hier en daar

Stadsmaakcafé

Hoe we anders (kunnen) kijken naar de stad?

Het Stadmaakcafé onder leiding van barman en moderator Job Zomerplaag is tijdens Cultura Nova de pleisterplek voor iedereen die zijn, haar of diens omgeving mooier, duurzamer en meer verbonden wil maken. Een bruisende plek waar we nieuwe verbindingen leggen, kennis delen en elkaars creativiteit aanwakkeren. Met inspirerende sprekers en creatieve makers dagen we onszelf uit om anders naar de stad te kijken. Wat is daarvoor nodig en hoe kunnen we zelf aan de slag?

We luisteren hiervoor ook naar de ervaringen van verschillende creatieve makers die dagen, of zelfs wekenlang, de stad en wijk in zijn getrokken voorafgaand aan Cultura Nova om deze te ontdekken. Ze werken samen met lokale stadmakers en maken theater op locatie. Wat betekent ‘stadmaken’ voor hen? Zo vinden het jonge collectief Spielplatz en Destination Unknown onderdak in het oude DSM-kantoor. Het Bredase Stormkamer keert terug naar Heerlen-Noord met nieuw werk. En het Belgische gezelschap De Nieuwe Bazaaar onderzoekt een samenleving op kleine schaal en op grote hoogte in de Peter Schunckflats. Natuurlijk dragen ook lokale stadmakers en bevlogen buitenstaanders bij aan een veelzijdig ‘café’ met korte optredens, interviews en discussies.

Een stad is nooit af. Gebouwen worden gerenoveerd en straten en pleinen worden opnieuw ingericht. Dit betekent dat bewoners zich moeten aanpassen aan een omgeving die voortdurend in beweging is. Maar die beweging biedt ook kansen om mee te denken én te doen bij het maken van die alsmaar veranderende stad.

Wees welkom in ons Stadmaakcafé!