To The North

“Wekelijks, zo niet dagelijks, komen er een hoop films uit. Maar soms zijn er ook pareltjes die überhaupt nooit in Nederland op het grote doek te zien zijn geweest.” Immanuel Verhoeven Programmeur Filmhuis de Spiegel  

Cultura Nova presenteert in samenwerking met Filmhuis De Spiegel de Nederlandse première van To The North. Een beklemmende thriller over verstekelingen die in de VS de hemel hopen te vinden, maar onderweg in de hel belanden. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de christelijke Filipijnse zeeman Joel die tijdens zijn dienst op het dek van een trans-Atlantisch schip een Roemeense verstekeling vindt. Joel besluit hem te verbergen, als teken van zijn dankbaarheid voor God. Al snel begint een gevaarlijk kat-en-muisspel. Wanneer zijn bemanning en zijn eigen vrienden hem de rug beginnen toe te keren, leert Joel dat hij zijn lot alleen onder ogen moet zien. 

To the North kon na de wereldpremière op het filmfestival van Venetië op laaiend enthousiaste reacties rekenen. Een transcendentale reis naar de donkerste krochten van de menselijke ziel. Een verhaal over morele keuzes, vriendelijkheid, compromissen, moed en angst.

Zondag 1 september verzorgt filmjournalist Kevin Toma (Sittard, 1974) een inleiding bij deze film. Hij studeerde filmwetenschappen aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij is werkzaam als freelance filmjournalist voor de Volkskrant, en maakt daarnaast moderne muziek voor zwijgende films. 

Roemenië, 2022
Regie: Mihai Mincan
Met: Soliman Cruz, Niko Becker en Bart Guingona 

LET OP! ENGELSE ONDERTITELING