The (Uncertain) Four Seasons

Philzuid

Hoe klinkt onze wereld in 2050?

Antonio Vivaldi verklankte in De Vier Jaargetijden de vier seizoenen. En dan logischerwijs zoals de seizoenen waren rond 1725. Maar het klimaat verandert. Dat zette de Australische mediakunstenaar Tim Devine en componist Hugh Crosthwaite aan het denken: Hoe zou Vivaldi’s muziek klinken in… 2050?

Op basis van data van het Internationaal Klimaatpanel IPCC en met behulp van Artificial Intelligence vertaalt The (Uncertain) Four Seasons via een computermodel het 300 jaar oude meesterwerk naar de staat van onze planeet in 2050. Vivaldi’s stormen klinken onheilspellender, vogelgeluiden verstommen. Op deze wijze wordt een ongrijpbare problematiek als klimaatverandering hoorbaar en voelbaar. Het project werd al op zes continenten uitgevoerd – van Sydney tot Bremen, Seoul tot Kaapstad, de Marshall Eilanden tot São Paulo – en was finalist bij de World Chanching Idea Awards. Overal klinkt het anders, omdat de effecten van klimaatverandering ook overal anders zijn. Deze speciaal voor Cultura Nova recomposed versie, live uitgevoerd door Philzuid, laat horen, zien en voelen hoe onze eigen omgeving onder invloed van de mens ingrijpend verandert als we niet snel ingrijpen.

Vóór het concert geeft onder andere de Limburgse IPCC-auteur en klimaatwetenschapper Aimee Slangen inzicht en inspiratie hoe het tij richting 2050 te keren.