THE MIDNIGHT SPECIAL

Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt / VIA ZUID

Als de schemering het bos in kruipt en de avond valt, beginnen de dingen te veranderen. Koplampen werpen lange schaduwen tussen de bomen. Wacht… stond daar nou iemand op de weg? De ontvangst van de radio verzwakt, er zit ruis op de zender. Een vrouw grijnst dubbelzinnig. Een vreemde ontmoeting wringt met alles wat je dacht te weten over het donker.

THE MIDNIGHT SPECIAL is een beeldende, performatieve locatievoorstelling over de duisternis, geïnspireerd op sprookjes, mythen en ander werk van kunstenaars die obscuriteit romantiseren. Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt onderzoeken welke kenmerken ‘angst’ met zich meedraagt en hoe universeel deze angsten zijn.

OVER DE MAKERS

Laila Claessen maakt theater, film en installaties zowel solo als in collectief verband. Vaak met tekst als basis creëert ze associatieve beelden in een vormelijke wereld. Ze werkt vanuit de duisternis en duikt graag in de tragiek van het mens zijn. Verbeelding versmelt met zelfbewustzijn en vormt zich tot een cute but creepy, maar vooral ontwapenende mash-up. Gehuld in een mix van zwarte humor, kinderlijke filosofie en metaforen die zichzelf in hele kromme bochten wringen op zoek naar betekenis, maakt ze gebruik van fantasie als een haast tastbaar materiaal.

Lieke van der Vegt (Ommen, 1997) is in 2020 afgestudeerd als performer aan de Toneelacademie Maastricht. Als beginnend performancekunstenaar en theatermaker, noemt ze zichzelf graag de tovenares van de verbeelding. Ze balanceert op de grenzen van ervaringstheater en beeldende kunst, tussen theatraal en museaal in. Haar werk ontstaat vanuit een speelse verwondering en nieuwgierigheid naar de wereld. Met de slimheid en muzikaliteit van vorm, ritme en licht, transformeert ze een ruimte tot een betekenisvolle beleving. Ze werkt vanuit een verlangen om de toeschouwer een virtuoze ervaring mee te geven en zoekt naar een vertaling van onze authentieke, onversneden binnenwerelden. De ‘magie’ die daar schuilt, wil ze vangen.

Just van Bommel (Groningen, 1999) studeert in 2022 af aan de Toneelacademie Maastricht. Zijn werk komt vaak voort uit een ergernis of fascinatie voor gevestigde normen. Hij/ ik maakte veel (licht-ironisch) werk rond grote onderwerpen, de liefde en (mijn angst voor) de dood zijn mijn lievelings. Via die overkoepelende thema’s maak ik zo oprecht mogelijke, over-dramatische, vaak mega persoonlijke maar ook mega gestileerde showtjes, die graag spectaculairder hadden willen zijn. Door mezelf niet te serieus te nemen in mijn megalomane inhoud en vorm, probeer ik dingen te maken waar je een beetje om kan huilen en een beetje om kan lachen.

CREDITS

  • Lieke van der Vegt, Laila Claessen, Just van Bommel  – Performance  
  • Bauke Moerman, Mauro Casarini  – Sound design  
  • Annee Seders  – Production manager  
  • Thomas Dudkiewicz  – Artistic coach  
  • Nine van Weert  – Costume design  
  • Bas de Brouwer  – Poster photography  
  • Hannes Schievink  – Poster design

Samen met partners als Cultura Nova biedt VIA ZUID talentvolle makers de kans de wereld te verrassen en verrijken met hun voorstellingen en projecten. Op Cultura Nova 2022 presenteren ook VIA ZUID-makers Celine Daemen, King Sisters en Roshanak Morrowatian hun nieuwste werk. Meer info over VIA ZUID en de makers vind je op www.viazuid.com. 

Foto: Bas de Brouwer