Someone, I tell you, in another time will remember us

Ika Schwander (FR/NL)

Voor Someone, I tell you, in another time will remember us werkt de Frans-Nederlandse performer en regisseur Ika Schwander samen met de Britse multimediakunstenaar Fran Hayes. Hun performance is gewijd aan de transformatie van mens naar boom. Ze creëren een omgeving waar zintuiglijke prikkels zeldzaam zijn en het publiek ruimte heeft om te ademen. In die ruimte komen vragen naar boven die normaal gesproken verloren gaan. Wat drijft iemand ertoe om het menselijk bestaan in te ruilen voor iets anders? 

Ika Schwander studeerde in 2023 af aan de performance-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Ze maakt visuele performances en werkt het liefst op het grensgebied tussen verschillende disciplines. In haar werk onderzoekt ze concepten rondom trauma, zorgzaamheid, ecologie en de dood.

Multimediakunstenaar Fran Hayes onderzoekt de relaties die ontstaan in de ruimtes tussen het digitale en het fysieke. Ze vermengt invloeden uit science fiction met actuele kwesties zoals de afbraak van het milieu en de gevolgen van het kapitalisme. Haar werk varieert van 3D-modellering en animatie tot keramiek en schrijven.

De komende jaren gaat Ika zich concentreren op het creëren van werk waarbij ze telkens met anderen (zowel acteurs als niet-acteurs) op de vloer staat. Doel is een ontmoeting te presenteren waarbij er altijd een contrast aanwezig is. Voor deze projecten gaat ze uit van bronnen die haar persoonlijk raken en zich richten op kwetsbare onderwerpen, zoals chronische pijn, femicide, seksueel misbruik en suïcide. Daarbij gaat ze altijd op zoek naar manieren om het verleden te verbinden met het heden en fictie te mengen met non-fictie.

Installatie is doorlopend te bezoeken tijdens openingstijden SCHUNCK.

Credits 
Creatie: Ika Schwander en Fran Hayes

Met dank aan Janneke de Lange ism Via Zuid, Marres Maastricht.

VIA ZUID
VIA ZUID steunt beginnende professionele podiumkunstenaars in en vanuit Limburg op weg naar de beroepspraktijk. Samen met partners als Cultura Nova krijgen talentvolle makers de kans de wereld te verrassen en verrijken met hun voorstellingen en projecten.