Openingsvoorstelling From The Ashes

La Fura dels Baus

Een feniks die uit zijn as herrijst bij openingsvoorstelling ‘From the Ashes’

‘From the Ashes’ is de titel van de grote openingsvoorstelling die het Catalaanse gezelschap La Fura dels Baus uit Barcelona speciaal voor Cultura Nova maakt. Het verhaal van onze regio wordt op een moderne manier verteld met grote beeldende scènes: het ontstaan van Heerlen, de mijngeschiedenis, de donkere periode na het sluiten van de mijnen en de huidige renaissance; de opbloei van Heerlen en Parkstad. Het wordt een groot openluchtspektakel waaraan ruim 100 mensen uit de regio meewerken; breakdansers, klimmers en figuranten. Heerlen herrijst letterlijk uit haar as en een grote feniks spreidt haar vleugels over het publiek! Te zien op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus om 21.30 uur op het Burgemeester Van Grunsvenplein in Heerlen-Centrum. Toegang gratis.

La Fura dels Baus staat bekend om haar grootschalige theaterspektakels. De openingsvoorstelling van Cultura Nova wordt door dit befaamde gezelschap in coproductie met het festival gerealiseerd. IBA-Parkstad is partner bij die realisatie. IBA rond met Cultura Nova haar Expojaar af. Tijdens de spectaculaire openluchtvoorstelling zijn tal van talenten uit de regio te zien. Breakdansers van stichting HFC Crew presenteren een dans waarin ze op een moderne manier een ode brengen aan de mijnwerkers. Ze doen dat op muziek, die de Heerlense Audio Architect Subp Yao speciaal daarvoor gecomponeerd heeft. Dat wordt een heel nieuwe versie van ‘Gluck Auf’; het lijflied van de mijnwerkers. Vervolgens verbeelden ze de voorspoed en welvaart, die de mijnen Heerlen en de regio Parkstad gebracht hebben. Ruim vijftig ervaren klimmers uit Heerlen, Parkstad en overige delen van het land werken onder leiding van klimcoach Rachel Nilwik (5 x landstitel) mee aan een aantal spectaculaire scènes. Ze beelden onder andere het ontstaan van Heerlen uit, de donkere periode na de mijnen, de transitie erna en de geboorte van de nieuwe tijd. Heerlen is als een feniks, die uit z’n as herrijst en door de lucht vliegt.

De Heerlense regisseuse en actrice Zorba Huisman is tijdens de voorstelling niet alleen verteller, maar ze beeldt ook ‘De Ziel van Heerlen’ uit. Bovendien levert Zorba dramaturgisch advies aan de Catalaanse regisseur Pera Tantiñá en diens coregisseurs Agata Tantynia Vidal en Raúl Vargas. Een team vrijwilligers van het festival Cultura Nova werkt mee aan de voorstelling. Ze beelden onder andere de transitie van de regio uit, ze zorgen voor de bewegingen van een gigantische pop en voor publieksbegeleiding. De Heerlense dichter en schrijver Merlijn Huntjens schreef de tekst van de voorstelling. La Fura dels Baus komt met een heel team vanaf een week voorafgaand aan de voorstelling in Heerlen repeteren met alle betrokkenen.

De organisatoren van Cultura Nova verwachten bij de openingsvoorstelling ‘From the Ashes’ veel publiek en hebben daarom besloten om de show twee avonden te presenteren: vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus op het Burgemeester Van Grunsvenplein in Heerlen-Centrum; aanvang 21.30 uur. De toegang is gratis.