Mobiel museum De Hooiwagen

Stichting The Butterfly House, Stefan Cools & Sandra van den Beuken (NL)

Ruimte voor het bijzondere Limburgse landschap

Welkom in De Hooiwagen. In dit mobiele museum vind je verhalen over het ontstaan van het Limburgse landschap, maak je kennis met de bijzondere diersoorten die hier voorkomen en leer je over de rol van de mens in de natuur.

De Hooiwagen is een initiatief van Stichting The Butterfly House, een samenwerking van beeldend kunstenaar Stefan Cools en landschapsontwerper Sandra van den Beuken. Het mobiele museum is onderdeel van hun driejarige project ‘Boeren voor de Natuur’, een multi- disciplinair onderzoek waarin kunst, natuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Het project ‘Boeren voor de Natuur is in september 2023 gestart – tijdens Cultura Nova 2023 – en duurt tot september 2026.

Tijdens Cultura Nova presenteren Stefan en Sandra de uitkomsten van het eerste jaar van hun multi- disciplinaire onderzoek aan de bezoekers van het festival. In De Hooiwagen word je meegenomen naar het veld ‘Op ’t Rentelen’ (Bunde). Door de ogen van Stefan en Sandra zie je wat ze hebben waargenomen en geleerd. Welke insecten en planten zijn ze tegen gekomen? Welke dieren hebben het veld bezocht? Tijdens korte rondleidingen in De Hooiwagen nemen ze je mee en geven toelichting bij de objecten, kunstwerken en diersporen. Ze gaan graag met je in gesprek over hoe ze de opgedane kennis in de praktijk brengen.

Mobiel Museum De Hooiwagen voor volwassenen
ZA 31 AUG + ZO 1, WO 4, ZA 7 + ZO 8 SEP 13.00 – 19.00 UUR (8 SEP TOT 17.00 UUR)
MA 2, DI 3, DO 5 + VR 6 SEP, 16.00 – 19.00 UUR
Vrije inloop

Open Landschapsatelier voor kinderen (6+)
Bij De Hooiwagen zal er op een aantal momenten gedurende het festival een open landschapsatelier voor kinderen plaatsvinden. Het landschapsatelier is een interactieve werkplaats waarin kinderen door zelf te bouwen met natuurlijke materialen leren over technieken die gebruikt worden bij landschapsbeheer. Door onder andere te stapelen, vouwen, wikkelen, leggen en binden met natuurlijke materialen onderzoeken ze de mogelijkheden van het werken met natuurlijke materialen binnen verschillende technieken.

ZA 31 AUG + ZO 1 SEP, WO 4 SEP, ZA 7 SEP +  ZO 8 SEP 
OPEN 13:00 – 16:30  UUR
Vrije inloop

Credits
Concept en uitvoering: Stichting The Butterfly House i.s.m. Stefan Cools en Sandra van den Beuken

Het mobiele museum is onderdeel van het project ‘Boeren voor de Natuur’, een driejarig multidisciplinair project waarin kunst, natuur & landschap en erfgoed elkaar ontmoeten. De Hooiwagen is een productie in samenwerking met Cultura Nova.