Longen

Zorba Huisman - NOX (NL)

“Op dit moment weet ik precies wat jij moet horen en dit is absoluut wat ik voel. Wij gaan dit niet doodredeneren.
Wij gaan dit doen.“

Longen is het liefdesverhaal van de huidige generatie. Een liefdeskoppel waagt zich aan een vraagstuk dat in deze tijd eerder een gewetensvraag is dan een kwestie van liefde. Zullen we wel of niet een kind op deze wereld zetten?

Twee geliefden bevragen zichzelf en elkaar naar hun keuzes en motivaties. Ze zijn ‘goede’ mensen, vinden ze. Maar is de onvermijdelijke botsing met de buitenwereld iets wat ze hun nageslacht wel willen aandoen? In een hoog tempo spreken ze over de oorlog, over de heersende politieke spanningen en vooral over het klimaat.

Grote en actuele vraagstukken worden afgewisseld met intieme, kleine, liefdevolle en herkenbare momenten tussen twee millennials die op zoek zijn naar eigen inzicht en overtuiging.

De voorstelling vol humor en diepgang presenteert een liefdevolle confrontatie tussen droom en werkelijkheid, op een manier die zowel jongere als oudere generaties zal aanspreken. Centraal staan de thema’s nalatenschap, klimaat, vertrouwen, keuzerecht, geweten en liefde.

Zorba Huisman studeerde in 2021 af aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht en werkt sindsdien als regisseuse en actrice. Zij is de oprichter van Stichting NOX en is tevens regieassistent bij ITA. Haar werk wordt gekenmerkt door sterke, esthetische beelden. Museaal van aard, maar altijd strevend naar een vorm die een inhoud draagt en het verhaal versterkt.

Longen is de eerste theaterproductie van Stichting NOX. In een samenleving die in hoog tempo verandert en steeds complexer wordt, vormt NOX een vernieuwende en verbindende aanvulling op het (Limburgse) culturele landschap. NOX brengt mensen bij elkaar door te investeren in jonge makers die op innovatieve en interdisciplinaire wijze verhalen vertellen die raken aan deze tijd.

 

Regie Zorba Huisman
Regieassistent Luka Kluskens
Spel Nick Renzo Garcia en Frieda Barnhard

Tekst Duncan Macmillan
Vertaling Teunkie van der Sluis
Productie Maartje Austen en Luka Kluskens

Longen is een coproductie met Festival Cultura Nova en VIA ZUID. Met dank aan SCHUNCK en Toneelgroep Maastricht.

VIA ZUID steunt beginnende professionele podiumkunstenaars in en vanuit Limburg op weg naar de beroepspraktijk. Samen met partners als Cultura Nova krijgen talentvolle makers de kans de wereld te verrassen en verrijken met hun voorstellingen en projecten.