Litanie van een Terugkeer [installatie + performance]

Davy van Gerven, Nina Willems, Het Geluid e.a. (NL)

Een onderzoek naar de impact van technologie op theater. Digitale technologie, zoals bijvoorbeeld AI, speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Oók in het theater. Theater wordt gemaakt en gespeeld door mensen en gaat over mensen. Wat gebeurt er als technologie die rollen overneemt? Vertrekpunt voor deze performatieve installatie is het werk en archief van een van de grootste acteurs van Nederland; de in 2012 overleden (Limburgse) acteur Jeroen Willems.

Van Jeroen Willems zei men dat hij een enorme ‘presence’, een aanwezigheid op de vloer had. Als je in de zaal zat, kreeg je het gevoel dat hij alleen voor jou speelde. Maar het werk van een acteur is vluchtig; het bestaat alleen zolang die acteur het belichaamt. Nu Jeroen Willems niet meer kan spelen, bestaat er alleen nog archiefmateriaal om als bron te gebruiken. Met behulp van dat archiefmateriaal en moderne technologie probeert een collectief van jonge makers de acteur weer te laten spelen. Maar wat betekent ‘spelen’ in deze context? Hoe kunnen we zijn werk tonen aan een nieuw publiek? Wat is de invloed van al die technologie die we gebruiken op zijn werk? En überhaupt op de manier waarop we theater maken en naar theater kijken?

Met een digitale herinterpretatie van het werk van Jeroen Willems verkent de Litanie van een Terugkeer de grenzen van authenticiteit en de rol van de acteur in een wereld waarin mens en machine steeds meer met elkaar verweven raken. De installatie sluit af met een performance van Nina Willems.

Concept: Davy van Gerven

Uitvoering: Davy van Gerven, Nina Willems, Gable Roelofsen, Romy Roelofsen, Casper Wortman, Hicham Bendriss, Maarten Bos, Boris De Klerk, George Dhauw, Margriet Dijkema, Abel Enklaar, Isa Kasten, David Knap, Cor Langerak, Sophie Luiken, Mimic productions, Zino Wey, Kaz Schonebeek en Finn Borath.

 

Litanie van een terugkeer is een coproductie van Het Geluid Maastricht en Cultura Nova met ondersteuning van het Stimuleringsfonds, Fonds Podiumkunsten, Dioraphte, Gemeente Maastricht en Provincie Limburg.