Klein Berlijn

Poppodium Nieuwe Nor

Tijdens Cultura Nova tovert poppodium NIEUWE NOR het Schelmenhofje om tot culturele vrijplaats. In Berlijn worden sinds jaar en dag open plekken en leegstaande gebouwen in de stad omgetoverd tot fijne plekken om te verblijven. Heerlen sluit aan in die traditie. Het Schelmenhofje is onderdeel van de Vijf Pleintjes. Elke dag en avond is op deze verborgen schoonheid in de binnenstad van Heerlen iets te doen. Hier zie je het programma van dag tot dag in een notendop: 

ZA 27 AUG

Programma volgt!

ZO 28 AUG

Zondagmiddag is er een speciale game middag verzorgd door OUTPOET + de Snoepspinner van Niels Numan. ’s Avonds de Popronde pre-party (drie live acts) + poëzie door Toon Roumen.
De zondag staat in het teken van ‘De Stad als Speeltuin’ en de Pre-Popronde.
S ’middags (15.00 – 18.00 uur) verzorgt Jongerenlocatie Outpoet een spellenmiddag met diverse kaartspellen en boardgames. Plus een soort workshop achtige uitleg over bepaalde boardgames en kaartspellen welke ook vaak in Outpoet aan de Oude Veemarktstraat 2 te Heerlen worden gespeeld. Ook staat de ‘Snoepspinner’ van Niels Numan op het plein.
S ’avonds vinden op het podium optredens plaats van 3 acts uit welke in oktober ook in Heerlen zullen optreden tijdens Popronde Nederland.
 Poëzie vandaag met een bijdrage van Toon Roumen.

MA 29 AUG

De middag staat in het teken van 40 jaar Stichting Limburgse geïmproviseerde Muziek (SLIM) met een jazz-workshop + mini-concert o.l.v. Tim Paters. Aansluitend optredens van het Adell Trio + poëzie door Puck Füsers + N4 + als uitsmijter het triple combo of fun, funk, and favorite tv tunes Vlamp.

In het kader van het 40 jarig bestaan van SLIM (Stichting Limburgse geïmproviseerde Muziek) een jazz georiënteerde middag avond. Met in de middag van 15:00 – 17:00 uur een Jazz workshop met afsluitend mini concert o.l.v Tim Paters met medewerking van de SLIM Vitz Kids Big Band. Alle muzikanten uit Limburg, van jong tot oud, amateurs en profs, van harmonie en fanfare tot big band, met interesse in jazz, kunnen zich voor deze workshop via een mailtje naar drummer@ziggo.nl tot 24 augustus, onder vermelding van hun instrument, opgeven en doen!!

Aansluitend een optreden van het Adell Trio. De broers Adell, afkomstig uit een bekende, muzikale Sinti-familie, hebben hun sporen ruimschoots verdiend in bekende zigeunerorkesten. Janusch geeft met zijn stevige baslijnen en zijn energieke zang een gedreven uitstraling aan het Adell Trio.

Na het poëzie gedeelte, dat vandaag verzorgd wordt door Puck Füsers, een optreden van N4, een combi van gitaar en tenor, met een gedegen ritmesectie speelt tunes van Monk tot Cory Wong, van Miles tot Metheny; van bop tot contemporary jazz. Met Tim Boumen op gitaar, William Sassen op tenorsax, Lucien Dirix op bass en Hans Simons op drums.

De uitsmijter vandaag is niemand minder dan het triple combo of fun, funk, and favorite tv tunes. VLAMP! Met Bart Oostindie op gitaar, Lars Alleleijn op bass en Daan Gooren op drums.

DI 30 AUG

Deze dag vult het jonge kunstenaarscollectief PAND (open podium) het programma met diverse kunstuitingen + poëzie door stadsdichter Sven Vek + muziek van o.a. Outkraaj.
‘PAND’ is een presentatie-instelling die zoekt naar alternatieve functies van ruimte binnen het stedelijk weefsel en daarbij talent in de vrije kunsten een podium biedt. Ze vragen kunstenaars om op verrassende manieren vragen te stellen over de wereld.

‘PAND zal het programma vandaag vullen met diverse kunstuitingen en vooral ook muziek rond een overkoepelend thema. Diverse optredens van het jonge collectief van ‘PAND en poëzie door niemand minder dan de stadsdichter Sven Vek staan alvast op het programma. Ook een ‘cypher’ van verschillende rappers, en experimentele audio van Paul Devens zullen voor verrassingen zorgen. Verder sluit de Heerlense formatie Outkraaij de dag af: “Out-of-the-box omdat het daar zo kapot lekker rockt.”

WO 31 AUG

Mosae Zappa presents Holiday in Berlin met in de middag straatmuzikanten. Aansluitend optredens van Windbux + het deels Belgische Dishwasher + The Disco Boyz + poëzie van Louie Hamers.

In Berlijn staan met regelmaat muzikanten op straat, op een brug of op een vrijplaats te ‘busken’, oftewel muziek maken voor de hoed. Vanmiddag zullen diverse straatmuzikanten aanwezig zijn die elk op hun eigen wijze werk van Frank Zappa spelen en natuurlijk ook eigen werk op een zappaïstische wijze ten gehore brengen. Dat alles natuurlijk voor een kleine bijdrage van het publiek.

In de avond een optreden van een de lokale act Windbux en de gedeeltelijk uit België afkomstige krautjazz formatie Dishwasher. Zij ontvingen onlangs nog de Jazz Talent Award tijdens Gent Jazz. Verder zijn natuurlijk ook weer Disco Boyz aanwezig om tussen de acts en na het live gebeuren het publiek laat kennis maken, voor zover dat nodig is, met de muziek van gitarist, componist, en filmmaker Frank Zappa

Ook wordt in de avond het (gedeeltelijke) programma bekend gemaakt van het Mosae Zappa Festival in November.

Natuurlijk ook hier weer aandacht voor Poëzie door Louie Hamers met een bijdrage die zal aansluiten rondom het fenomeen Frank Zappa.

DO 1 SEP

’s Middags gaan we ‘Straatkrijten met Keith’ i.s.m. Schunck + ’s avonds is er een spectaculaire Pride Pop-up show (i.s.m. COC Limburg). Eline Willaert zorgt hierbij voor een mooi stukje poëzie.

In de middag kan de jeugd straatkrijten op Klein Berlijn samen met kunstenaar Lars Ickenroth terwijl dj Dreyaz plaatjes draait gerelateerd aan de mixtapes van Keith Haring. 

S’avonds vindt er een spectaculaire Pride Pop-up show plaats. Vorig jaar mochten COC en Stichting PEP al samenwerken met Cultura Nova voor de Pride Walk en Pride Show in de spiegeltent. Stichting PEP, onder leiding van oprichtster Gigi Love, heeft wederom de eer deze show te mogen organiseren. COC en Stichting PEP staan voor diversiteit en acceptatie niet alleen binnen de LHBTI + gemeenschap maar in de brede zin van het woord. Namelijk iedereen mag zijn wie hij/zij wil zijn. Tevens bieden zij lokaal Limburgs talent een podium. Ook Berlijn staat bekend om zijn diversiteit in artiesten en zo zal ook het programma zijn.

Met een programma van Drag Queens, live zang,  Burlesque en kleinkunst zullen zij het publiek 2 uur vermaken. ‘Meewerkende artiesten zijn: Gigi Love, Wonderland Burlesque, Madame Gisela, Sa Mara, Xophia von G. en White Canvas!’

Natuurlijk iet voor een stukje poëzie door Eline Willaert.

VR 2 SEP

DJ School Ransdaal organiseert een DJ Workshop + aansluitend kun je schaamteloos meezingen met de beste pop, rock, house en discodeuntjes met een hoofdtelefoon op je bol tijdens een Silent Disco. Pret gegarandeerd! Vooraf voorziet Sanne Berger je van je dagelijkse portie poëzie.

Op vrijdag 2 september zal er in de middag een heuse dj workshop worden verzorgd door DJ School Ransdaal. Iedereen vanaf twaalf jaar kan zich inschrijven…

In de avond vindt op het tot Klein Berlijn omgetoverde Schelmenhofje een Silent Disco plaats. Deejays Pat, Komophey, Mainecoon en All Black Tactics draaien via twee afzonderlijke kanalen de best pop, rock, house, en disco deuntjes en die kunnen natuurlijk schaamteloos worden meegezongen met een hoofdtelefoon op je bol. Pret gegarandeerd! 

Voordat de Silent Disco losbarst een literaire bijdrage van Sanne Berger.

ZA 3 SEP

HFC zorgt voor een passende slotdag met breakdance workshops in de middag + ‘s avonds dance battles + deejay + poëzie van Elisa Verkoelen. Als finale wordt het swingen met Jarreau Vandal in de Kleine Zaal van de Nieuwe Nor. 

De afsluiter van de week met HFC Dancestudio. De urban dansschool HFC zet zich in Heerlen al jaren in voor talentontwikkeling en bieden Breakdance, Hiphop, Popping en Kidsdance aan vanaf 4 jaar.

In de middag verzorgt HFC diverse workshops voor alle leeftijden en in de avond vinden er all style battles plaats voor de meer gevorderde dansers. Tijdens kwalificaties en een heuse finale laten deze dansers hun skills zien aan het publiek. Gegarandeerd een spektakel waar het publiek zichtbaar van zal genieten. Vooraf natuurlijk nog de poëzie van Elisa Verkoelen.

In de Nieuwe Nor vindt daarna ook nog een swingend optreden plaats van Jarreau Vandal!

Ook dit jaar heeft PANDA weer woordkunstenaars uitgenodigd op Klein Berlijn. Van jonge talenten uit Het Genootschap naar nog bekendere Limburgse spoken word artiesten: ze zijn allemaal van de partij! Kom elke avond genieten van woordkunst tussen 19:00 uur en 19:30 op Klein Berlijn!