(h)ear festival 2022

(h)ear / Mike Kramer

Avontuurlijk geluid uit de Lage Landen. 

(h)ear festival biedt een actueel overzicht uit het rijk der klanken. De 2022-editie biedt tal van geluidskunstenaars die optimaal weten te reflecteren tussen het verleden en de toekomst.

Het programma toont een fantastische affiche met artiesten uit voornamelijk België. Onze landsburen hebben dan ook een rijke traditie binnen het veld van experimenteel en avontuurlijk klankonderzoek. Een aantal van hen is terug te vinden op de onlangs uitgebrachte DVD ’10xOPEN’, met daarop exclusieve audio- en videowerken. Tijdens het festival zal deze release extra onder de aandacht worden gebracht. Uitzondering in het programma zijn uw gastheer en de Oostenrijkse Mia Zabelka. Zij worden beide echter door hun Belgische collega’s geprezen om hun kwaliteiten.

Floris Vanhoof en Mia Zabelka zijn inmiddels geen onbekende namen bij Europese festivalorganisaties waar avontuur, experiment en innovatie hoog in het vaandel staan. Festivals als het Belgische Meakusma of Rewire in Den Haag stonden al eerder te popelen hun op de agenda te plaatsen. Zo staat Zabelka, van oorsprong violiste, bekend om haar gebruik van artificiële intelligentiesoftware tijdens haar uitvoeringen.
Kris Vanderstraeten zal een bijzonder optreden verzorgen op drums, gitaar en objecten, geheel in de sfeer van vrije improvisatie. Jean D.L. en P-Art begeven zich meer op het improvisatievlak waar geluid in de ruimte een belangrijke factor speelt.
Baudouin Oosterlynck biedt een bijzonder overzicht van de door hem zelf ontworpen instrumenten en klankobjecten en zal de bezoekers de gelegenheid bieden deze uit te proberen.
daniel duchamP zal vriend en vijand verrassen met zijn wel heel bijzondere aanpak en beheersing van zijn elektronische instrumenten. En tenslotte zal uw gastheer op verzoek van de artiesten eveneens een elektronica set spelen.
(h)ear is een stichting die zich richt op klankkunst en experimentele muziek en zich inzet tot dialoog met andere kunstdisciplines om te creëren en te stimuleren. (h)ear organiseert concerten, performances, workshops, lezingen en cureert tentoonstellingen over geluidskunst.
2022 markeert het jaar van de twaalfde samenwerking met Cultura Nova.

lineup

daniel duchamP
Floris Vanhoof
P-Art (Paul Timmermans)
Baudouin Oosterlynck
Kris Vanderstraeten
Jean D.L.

special guests

Mia Zabelka
Mike Kramer
Met dank aan De Twee Gezusters