Greylight Projects / Atelier Karton

Lizzie Veldkamp, Famke Storm & Wouter Huis

Bouw mee aan de stad tijdens Stadmaakweek!

Ben jij benieuwd naar wat de stad voor jou betekent en wat jij voor de stad betekent? Doe mee met Atelier Karton! Samen met andere deelnemers verken je de stad. Dat doen we enerzijds door ernaar te kijken, maar ook door zelf nieuwe ontwerpen te maken met behulp van… karton. Karton is een vanzelfsprekend materiaal dat maandelijks als afval aan de weg staat. Maar met karton kun je zoveel meer doen!

Door samen dingen te bouwen, ontdekken we wat wijzelf en anderen belangrijk vinden in de omgeving. Wat is onze persoonlijke en collectieve relatie met de stad? Wat zijn de aanknopingspunten, overeenkomsten, verschillen en overlappingen?

In gesprek hierover bevragen we hoe vanzelfsprekend de omgeving is. Is het wel mogelijk om er iets aan te veranderen? En wat zou je graag willen aanpassen of toevoegen als dat kon? Met de uitkomsten en inzichten die tijdens Atelier Karton ontstaan maak je je eigen stad… en maak je de stad eigen!

Hoe kun je meedoen?

Elke dag tijdens Cultura Nova kun je komen bouwen op de werkplek van Atelier KARTON. Er is genoeg materiaal, inspiratie en plek om je ideeën uit te werken. Wanneer je klaar bent, kun je je kartonnen bouwsel(s) zelf toevoegen aan de stad die ter plekke ontstaat.

Ook zullen er twee bijeenkomsten plaatsvinden. Atelier KARTON is namelijk een lopend programma waar iedereen welkom is. Op zaterdag 26 augustus en woensdag 30 augustus kun jij dus gratis en zonder aanmelding aansluiten.

Zaterdag 26 augustus
Start: 15:00, Maanplein 51
Duur: circa 1,5 uur
Op 26 augustus zal er een gezamenlijke bouwsessie plaatsvinden. Met begeleiding van Atelier KARTON kun je ontdekken wat er allemaal mogelijk is met karton. Door samen te bouwen kunnen we bekijken en bespreken hoe bijvoorbeeld een stad zonder regels eruitziet. En wat is het verschil tussen een ontwerp waar je van bovenaf naar kan kijken, of waar je in kan? En hoe maak je een plek waar iedereen zich welkom voelt?

Woensdag 30 augustus
Start: 19:00, Maanplein 51
Duur: circa 1,5 uur
Tijdens het programma van Atelier KARTON is er al veel gesproken over wat het betekent om je ergens wel of niet thuis te voelen. Zelfs zonder je te verplaatsen, kun je soms plotseling heimwee krijgen. Onze omgeving verandert namelijk constant. Maar, voel je je onderdeel van die verandering? Kun je er onderdeel van worden?

Met dit in gedachte gaan we op 30 augustus op pad. Tijdens deze tocht worden ervaringen van de deelnemers gedeeld, en proberen we de omgeving ‘onvanzelfsprekend’ te maken. Kunnen onze eigen ideeën een plek krijgen in de stad? Wat gebeurt er als je kartonnen ontwerp realiteit wordt?

Atelier KARTON is onderdeel van de Stadmaakweek. Meer informatie op greylightprojects.org/atelierkarton