Floating with Spirits

Juanita Onzaga (CO)

De filmische virtualreality-ervaring Floating with Spirits voert je mee naar de berggebieden van de Mexicaanse staat Oaxaca. Daar ontmoeten we Jocelynne en Jaquelyne, twee jonge Mazateken. Dit volk leeft al eeuwenlang in deze regio, nauw verbonden met de gigantische ceiba-bomen en de levendige rivieren – natuur die ook de herinneringen van deze gemeenschap herbergt.

Die verhalen delen Jocelynne en Jaquelyne met ons terwijl ze zich voorbereiden op de Día de los Muertos, de traditionele Dag van de Doden. Verhalen die hen verteld werden door hun grootmoeder, een sjamaan die de mystieke waarden van de gemeenschap hooghield.

De Dag van de Doden draait om de geesten van overleden geliefden die terugkeren in de wereld van de levenden. Zodra de VR-documentaire begint, worden we door de fantasie van Jocelynne en Jaquelyne meegesleept naar de wereld van hun voorouders. Vier natuurgeesten verwelkomen ons en delen eeuwenoude Mazateekse kennis. Hun visie op de wereld is mooi, diep en noodzakelijk om te laten horen in een tijd waarin onze samenleving haar omgang met de natuur moet heroriënteren. Juanita Onzaga is een in Colombia geboren filmregisseur en kunstenares die werkt vanuit Brussel, Bogotá en Mexico. Haar werk combineert fictie en non-fictie. Met elementen van mystiek, herinnering, dood en verbeelding creëert ze poëtische verhalen die verschillende manieren weerspiegelen om de realiteit waar te nemen binnen een sterke politieke context.

Credits
Tekst en regie: Juanita Onzaga
Cast: Jocelynne Gallardo García, Jaquelyne Gallardo García, Florencia García, Rosalia Gallardo Alvarado, Guadalupe García Allende, Grupo de Huehuentones “Chajma ndle jaá”

Deze VR-ervaring wordt gepresenteerd in samenwerking met Filmhuis de Spiegel. 

Let op: deze voorstelling is een individuele beleving. Het tijdstip is exclusief dus wees op tijd.

Engels en Spaans gesproken, Engels ondertiteld.