Expositie Oude technieken, Hedendaagse kunst

Picto Benelux

Picto Benelux is een in Brussel gevestigde groep van fotografen uit de Benelux die zich richten op de ‘edele’ fotografische technieken uit de begintijd van de fotografie, tot en met de zilvergelatine-fotografie op barietpapier. De expositie tijdens Cultura Nova toont een representatief overzicht van het werk van de leden.  

De fotografen van Picto Benelux gebruiken weliswaar de oude technieken, maar passen deze aan om zo te komen tot een uitgesproken eigentijdse en originele fotografie. De tentoonstelling maakt de bezoekers vertrouwd met een aantal wellicht onbekende technieken, zoals bijvoorbeeld gomdruk, broomolie- en oliedruk, Van Dijke Bruin en fotogravure. Er is ter plekke een folder beschikbaar, waarin de door de exposanten gebruikte technieken worden beschreven. Ook zijn leden van Picto aanwezig om vragen beantwoorden.  

Naast deelname aan internationale bijeenkomsten en tentoonstellingen, organiseert Picto ook lezingen en demonstraties van oude technieken. Zo hoopt de groep het publiek gevoelig te maken voor de uitzonderlijke eigenschappen – lichtvastheid, kwaliteit en sensualiteit van de materialen – die, gecombineerd met de vaardigheid en de visie van de artiest, van elk werk een unicum maken. 

  • Zaterdag 27 augustus: demo’s Bromoil en Mediobrome, portretsessies met een antieke houten camera
  • Zondag 4 september: als het weer het toelaat, reuze cyanotype op doek, met deelname van het publiek (bij slecht weer: cyanotypie workshop binnen)

Te bezoeken op 26 augustus t/m 9 oktober 2022 tijdens de openingstijden van de Boekhandel:

maandag    12.00 – 18.00 u
dinsdag      10.00 – 18.00 u
woensdag   10.00 – 18.00 u
donderdag  10.00 – 18.00 u
vrijdag         10.00 – 18.00 u
zaterdag     10.00 – 17.00 u
zondag       12.00 – 17.00 u

foto: Koenraad Van Landuyt