Exoot – Animaltroniek

Tristan Kruithof (NL)

Een knipoog naar robotica en een zoektocht naar aaibaarheid. 

Exoot is de verzamelnaam van objecten en installaties van kunstenaar Tristan Kruithof (1977). Zijn Animaltroniek is een gelaagde radiografisch aangestuurde audiovisuele installatie. Een ‘bovenwaterwereld’ waarin robotica, mechanica en elektronica op transparante wijze samensmelten en er aaibare wezens met een eigen persoonlijkheid ontstaan.

Tijdens de performances gaan de Exoten van Kruithof een interactie aan met het publiek. De objecten zijn verre van levensecht te noemen. De techniek is totaal inzichtelijk en transparant en er wordt niks verborgen. Toch reageert de toeschouwer met een zekere emotie op het object. Kruithof: “Het fascineert me hoe snel het menselijk brein door herkenning van beeld en beweging de wereld accepteert, zichzelf overtuigt en iets als realistisch aanneemt. Waar ligt het omslagpunt in bewegings- en beeldtaal, waardoor het menselijk brein ‘omgaat’? 

Dinsdagmiddag 29 augustus beweegt een van de objecten door de binnenstad van Heerlen. Woensdagmiddag 30 augustus zijn drie installaties van Animaltroniek actief op het festivalplein.

Donderdag 31 augustus en vrijdag 1 september zijn de objecten als vaste installatie te bewonderen in de foyer van het theater.