Eurydice, een afdaling in oneindigheid

Celine Daemen / VIA ZUID

We mijmeren al eeuwen over de oneindigheid van onze ziel, die ons lichaam na de dood als een tijdelijke huls achterlaat en blijft ronddolen, reïncarneert of in een hemel geniet van het eeuwige leven. Sinds kort is daar een nieuw geloof bijgekomen: met behulp van artificiële intelligentie zouden we onze geest als het ware kunnen uploaden.  

‘Eurydice, een afdaling in oneindigheid’ is een Virtual Reality opera, waarin je je als toeschouwer onderdompelt. Een hypnotiserende en individuele reis, geïnspireerd op de aloude mythe van Orpheus en Eurydice. Een strijd tussen de stoffelijke wereld en de eeuwigheid, waarin tijd vervaagt en de wetten van ruimte komen te vervallen. Waar hoor jij thuis? Tussen dolende, lichaamloze zielen of toch met je voeten in de klei?  

Regisseur Celine Daemen ziet zichzelf als een maker van ‘transdisciplinair werk’, waarbij de gecombineerde disciplines samen tot een nieuw medium leiden en nieuwe werelden verbeelden. Ze daagt je uit een VR-bril op te zetten en te verdwalen in een doolhof van gangen, ruïnes en balustrades, waarachter zich duizelingwekkende dieptes en vergezichten openen. Jouw nieuwsgierigheid is het beste kompas in deze fascinerende tussenruimte vol VR, poëzie en betoverende muziek. 

Deze VR opera is ontwikkeld binnen de Nieuwe Makers regeling van Fonds Podiumkunsten in samenwerking met Silbersee en VIA ZUID.  

Credits 
Concept en regie: Celine Daemen 
Compositie: Kate Moore 
Sound design: Wouter Snoei
Virtual Art Direction: Aron Fels 
Libretto: Charlotte Van den Broeck 
Zang: Sterre Konijn
Vormgeving fysieke ruimte: Scott Robin Jun
Modelbouw assets: Yannick Verweij
Assistent VR vormgeving: Eline Oppewal
Vertaling ondertiteling: David McKay
Productie: Silbersee 
Muzikale dramaturgie: Romain Bischoff
Zakelijk leiding: Katrien Sitters
Uitvoerend producent: Dominique Slegers
Assistent productie, tourmanager en host: Isha Plug
PR: Imke van Herk 
Verkoop: Jimmy-Pierre de Graaf

Coproductie: VIA ZUID en Cultura Nova