De Stad als Speeltuin: workshop buildering en freerunning

Toon Hezemans, Rachel Nilwik, Koen Heijnen

Demo’s, workshops en nieuwe parkoersen buildering en freerunning. 

Skateboarders ontdekten in de jaren vijftig al dat je de stad ook als ‘speelplaats’ kon gebruiken. Met hun sport voegden ze een nieuwe functie toe aan de publieke ruimte. Urban Sports verlevendigen de openbare ruimte, nodigen uit tot sociale interactie en bovendien is bewegen gezond.  

Nieuwe parkoersen 

In Heerlen maakten we al eerder kennis met buildering. Daar komen nu enkele coole freerunning spots bij, want met hulp van topklimster Rasjel Nilwik en freerunner Koen Heijnen van Team NL zijn in de stad nieuwe buildering- en freerunning parkoersen uitgestippeld. Je vindt de locaties op het plattegrondje. Je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar de beste plekken om te builderen of te freerunnen. Ga op een creatieve en sportieve ontdekkingstocht en gebruik de stad als speelplaats.  

Wil je je skills verbeteren? Doe dan mee met de workshops op zondag 28 augustus en woensdag 31 augustus op de Promenade. 

Voor nieuwkomers in de stedelijke speeltuin! 

Boulderen is het beklimmen van lage en sterk overhangende klimwanden of rotspartijen, waarbij geen touwzekering nodig is.  

Buildering is een samenstelling van bouldering en building. Het betekent klimmen in de stad en is de urban variant van boulderen: een soort apenkooien in de stad voor volwassenen.  

Freerunnen is het op acrobatische wijze een traject met obstakels afleggen. Met sprongen, draaien en salto’s maakt de freerunner een soort choreografie in de openbare ruimte.  

Buildering: zondag 28 aug olv Rasjel Nilwik
Freerunnen: woensdag 31 aug Olv Koen Heijnen
Deze activiteiten vinden plaats in het kader van De Stad als Speeltuin.

STARTLOCATIE: Reuzeschaakbord op het Stadmaakplein / Promenade