Bustour: Ontdek Parkstad!

IBA Parkstad

Op donderdag 31 augustus kom je op een unieke manier langs de mooiste locaties in Parkstad! Er worden op deze dag twee bustochten georganiseerd, die je langs verschillende belangrijke plekken in de omgeving brengen. Plekken die belangrijk zijn geweest voor ons verleden en plekken die ons juist naar de toekomst gaan brengen. Er zijn twee routes beschikbaar:

 

Route A: Gebiedsontwikkeling [tickets]

Tijdens de bustocht en ter plekke krijgt u per locatie informatie over de gehele ontwikkeling.

Route A
SUPERLOCAL, Kerkrade
Bij SUPERLOCAL wordt er een rondleiding gegeven door het gebied waar oorspronkelijk 4 hoogbouwflats stonden. Een hoogbouwflat en de omliggende openbare ruimte zijn getransformeerd met de materialen van 3 flats die op een duurzame wijze zijn gesloopt. Ook de sociale structuren tussen bewoners en het gedachtegoed van het leven in en rondom de flats hebben de basis gevormd voor de nieuwe plannen.

Kern Bocholtz, Simpelveld
Om de kern Bocholtz voor de lange termijn levendig en aantrekkelijk te houden heeft de gemeente Simpelveld in samenspraak met bewoners, ondernemers en overige stakeholders kern Bocholtz opnieuw ontwikkeld.

Laurentiusplein, Voerendaal

Deze mijnkolonie, de enige in Voerendaal, werd door architect Jan Stuyt ontworpen. De eerste woningen werden in 1913 opgeleverd, de overige in 1921. De huizen zijn verschillend van bouw door variaties in dakvormen en imitatievakwerk bij de topgevels.

 

Route B: Toeristische bestemmingen [tickets]

Route B bezoekt de volgende projecten:

Tijdens de bustocht en ter plekke krijgt u per locatie informatie over de gehele ontwikkeling.

 

Gebiedsontwikkeling Thull, Beekdaelen
Het gebied rond Thull, Mulderplas en omgeving – met de Alfa Brouwerij als centrale spil – is herontwikkeld. Alfa heeft een brasserie en proeflokaal ingericht die passen bij de brouwerij en die vormgeven aan de toekomst van het gebied. Door de integrale gebiedsontwikkeling is een herkenbare (recreatieve) plek ontstaan. Daarbij wordt een verbinding gemaakt met de Mulderplas, de Geleenbeek (brug) en met het oude mijnspoor richting het centraal plateau. Het gebied is verbonden met de Parkstad Route en de Beekdaelenroute, beide verbindingen voor langzaam verkeer.

 

Rondje Groeves, Heerlen

Regio Parkstad kent een rijke historie van mijnbouw, zowel boven- als ondergronds. Sinds begin 20e eeuw vindt in de streek zilverzandwinning plaats. Rondje Groeves toont de gefaseerde transformatie van de zilverzandgroeves tot natuur en recreatie, waarbij een rijke historie van mijnbouw en delfstoffenwinning wordt geïllustreerd. Vanwege de ontgrondingsactiviteiten zijn het overwegend naar binnen gekeerde en afgesloten gebieden, terwijl de aaneenschakeling van groeves juist een belangrijk overgangsgebied tussen de stad en de natuur vormt.

 

Ontdek een uniek stukje Parkstad en maak kennis met een 8 km lange wandel- of fietsroute!

Wilhelminaberg, Landgraaf

Het meest letterlijke hoogtepunt van Landgraaf is de Wilhelminaberg. De berg is van heinde en verre zichtbaar vanuit Parkstad en daarbuiten. De beboste hellingen waren echter niet altijd zo groen. Deze kunstmatige berg is namelijk ontstaan uit mijnsteen, een onvermijdelijk bijproduct van de kolenwinning, afkomstig van Staatsmijn Wilhelmina.

Na de mijnsluitingen heeft de berg een recreatieve invulling gekregen. Bovenop de westflank rust de grootste indoor skipiste in Europa. Daarnaast ligt de langste openlucht trap van Nederland. Dagelijks beklimmen honderden mensen de 508 treden naar de top en hebben zij vanaf 225 meter boven NAP een schitterend uitzicht over de Euregio.

 

De Wilhelminaberg is een belangrijke, iconische plek in Parkstad. Een lichtkunstwerk op de top markeert deze belangrijke plek in Parkstad Limburg.

 

Na afloop van de bustocht ontvangt iedere deelnemer gratis het boek “De 500 mooiste plekken van Parkstad”.

 

Meer informatie.

Aanvangstijd: 8.45u, Maanplein 51 in Heerlen
Starttijd: 9.00u
Eindtijd: 13.00u, Maanplein 51 in Heerlen