Bruisende Stad

Cultura Nova omarmt in de regio

25 jaar Parkstad
Een symposium over 25 jaar samenwerken aan de welvaart in een regio

Parkstad Safari
BUSTOUR
ZO 8 SEP, vertrek vanaf festivalplein
10.00 – 15.00 UUR
€ 5,- (TICKETS VIA PLT.NL)

Stap in de bus en ontdek Parkstad. Zondag 8 september worden twee bustochten georganiseerd, die je langs verschillende belangrijke plekken in de regio brengen. Plekken die belangrijk waren voor ons verleden en plekken die ons juist naar de toekomst gaan brengen. Plekken waar je de sporen vindt van vroeger maar ook meer recente, zoals ruimtelijke en architectonische ingrepen die zijn gedaan vanuit programma’s van IBA Parkstad en Stadsregio Parkstad Limburg.

ROUTE 1 / ‘Parkstad Limburg. Daar gebeurt ‘t’
· Rondje Groeves
· De nieuwe Egge
· Thull
· Archief Christus Koningkerk Vrieheide
Klik hier voor tickets.

ROUTE 2 / ‘Park en Stad, verrassend en veelzijdig’
· Kunradersteengroeve
· Stationsomgeving Simpelveld
· Sjevemethoes
· Wilhelminaberg en Groenstemit
Klik hier voor tickets.

SYMPOSIUM
ZA 31 AUG, SPIEGELTENT
13.30 – 17.30 UUR
Op 1 juli 1999 werd de naam van Streekgewest Oostelijk Zuid Limburg gewijzigd in Regio Parkstad Limburg. Op zaterdag 31 augustus blikken we kort terug op de afgelopen 25 jaar, kijken we naar waar we nu staan maar blikken vooral vooruit. Tijdens het symposium wordt het nieuwe toekomstverhaal van Parkstad gepresenteerd. Dit is het kompas voor de ontwikkeling van de regio naar 2040 waarbij gedacht wordt vanuit ruimte voor mentale, economische én sociale groei. Dit vooruitblikken doen we samen en in gesprek met bestuurders van de regiogemeenten, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen. Benieuwd naar de nieuwste inzichten en toekomstplannen van de Parkstadgemeenten? Bezoek dan het symposium ‘25 Jaar Parkstad’.


Cultura Nova omarmt in de stad

Pop-up Galerie Nobelstraat
TENTOONSTELLING
VR 30 AUG T/M ZO 8 SEP
NOBELSTRAAT 6
14.00 – 17.30 UUR
De pop-up galerie in de Nobelstraat toont elk jaar tijdens Cultura Nova een tentoonstelling met beeldend werk in verschillende kunstdisciplines. Dit jaar popt de galerie op met het werk van vier kunstenaars die een sterke band hebben met Heerlen en Zuid-Limburg. Ana Priscila Rodríguez (MX) toont intiem, delicaat en confronterend fotografisch werk. Met haar beelden probeert ze een herkenbare ruimte te openen voor de emotionele en psychologische menselijke ervaring. Jodie Munster (NL) is een jong talent uit Heerlen. In haar (zelf)portretten probeert zij het uiterlijk en innerlijk in kaart te brengen door de geportretteerden nèt iets andere kenmerken te geven, die niet realistisch of ‘normaal’ zijn.

Peter Moors (NL) woonde en werkte van 1987 tot 2014 in Heerlen. Hij combineert in zijn werk gemengde technieken zoals acrylverf, linoleumdruk, fotokopie/print en digitale bewerkingen. Hij toont een nieuwe serie doeken waarin plekken uit zijn dagelijks leven centraal staan. Henk van den Biggelaar (NL) maakt fotogravures van landschappen, bloemen, portretten en stillevens. Het zijn vooral de oude technieken van fotografie die deze Heerlense kunstenaar helpen de reflecties op het leven uit te beelden.

Kauwen op het woord en drinken uit het beeld
TENTOONSTELLING
ZO 1 SEP T/M ZO 8 SEP
ST. ANDREASKERK, PALESTINASTRAAT 326
ZO, MA + DO, 12.00 – 16.30 UUR
DI, WO + VR, 10.00 – 16.30 UUR

De expositie Kauwen op het woord en drinken uit het beeld toont werken van de beeldhouwer en ambachtsman Alfons Stadhouders en tekenaar/ schilder Pierre Kusters. Alfons Stadhouders werkt in de spanningsboog tussen toegepaste en vrije kunst. Voor hem is het scheppingsproces belangrijker dan het werk zelf. Het creatieve proces van het bewerken van steensoorten, uitbeelden van een herinnering, symbolen van leven en dood. Zoals muziek gevoelens van harmonie en ritme kan oproepen in klank, haalt hij deze dimensies uit steen; gedreven door Protagoras’ uitspraak “De mens is de maat van alle dingen.” Toen Pierre Kusters in 1979 na zijn werkzame leven naar zichzelf keek, besloot hij het tekenen en schilderen uit zijn jeugdjaren nieuw leven in te blazen. Het proces kreeg een verdieping na 1994, toen hij voor het eerst met zijn zoon een voettocht naar Santiago de Compostella ondernam. De vrijheid van vorm en de kleurrijke schilderijen zijn het resultaat van deze tocht, waarover hij ook het boek Pelgrim tot voorbij de einder schreef. Met tekeningen en gedichten van eigen hand.

Open Podium XL
OPEN PODIUM
ZA 31 AUG
DE ZWEVENDE HEMEL, PROMENADE
13.00 – 18.00 UUR
Wie je ook bent en welke podiumkunst je ook beoefent: de Opgeschaoren Troubadours nodigen je uit om tijdens hun Open Podium XL de meest centraal gelegen bühne van Heerlen te beklimmen en jouw dans, poëzie, muziek of zang te delen met de binnenstad.
Meer info via opgeschaorentroubadours.nl.

Podium Royal
DEBAT
DI 3 SEP
ROYAL THEATER
20.00 UUR
Iedere eerste dinsdag van de maand organiseert Podium Royal een debatavond of een lang interview in de benedenzaal van Bioscoop Royal. Deze keer is Janine Dijkmeijer directeur van PLT te gast. Entree is gratis.
Meer info via podiumroyal.nl

Het Poëzie-Bordeel
ZA 7 SEP
BLENDER, STATIONSPLEIN 7
INLOOP VANAF 19.30, START 20.00 UUR
Het Poëzie-Bordeel plaatst dichters, of beter gezegd, hun stoute alter ego’s, in het interieur van een bordeel en presenteert hen als courtisanes van het woord. Intussen vermaakt een poëtisch rariteitenkabinet de wachtende klanten. M.m.v. Michelle Bracke en Roger Dols van Het Fabularium.
Meer info: www.instagram.com/het.fabularium/

Cultuurhuis
ZO 1 SEP, 14.30 UUR
DI 3 SEP, 20.30 UUR
CULTUURHUIS HEERLEN
Tickets cultuurhuisheerlen.nl
Op zondagmiddag 1 september nemen de excentrieke zangeres Cynthia Knoch en haar ensemble je in het meeslepende theaterconcert Moulin des Folies mee naar de burleske sfeer van nachtclubs in Parijs, New York en roerige underground clubs in Berlijn. Enkele dagen later staat het Muziekcafé op dinsdag in het teken van Americana. Lu’s Legacy duikt die avond in de muziek van Don Henley tot ZZ TOP, Willie Nelson en Tom Petty. Danville Train speelt muziek van o.a. Bob Dylan, Jason Isbell, Tom Petty, Neil Young en The Rolling Stones.

Pride Walk Heerlen 2024
HEERLEN PRIDE
ZA 7 SEP
13.00 UUR
STARTPUNT BURG. VAN GRUNSVENPLEIN
Een bruisende optocht die de straten vult met kleur, liefde, acceptatie en diversiteit. Bereid je voor op een dag vol plezier, verbinding en empowerment. Loop mee!
Meer info en het hele programma via pride.queerparkstad.nl

Zomer Maan Fest
VR 6, ZA 7, ZO 8 SEP
Zomer Maan Fest viert haar vierde editie. Nog steeds is dit het enige vegan foodfestival in het zuiden, waar je kunt smullen van de lekkerste gerechten en dansen op de leukste muziek op het Maanplein in Heerlen.