Bonnefanten Pop-up museum x Cultura Nova

Bonnefantenmuseum

Bonnefanten presenteert op  Cultura Nova  in het pop-up paviljoen kunstwerken van de Poolse Roma kunstenares Małgorzata Mirga-Tas! De spectaculaire, kleurrijke wandkleden vieren haar cultuur en vertellen verhalen over belangrijke vrouwen in Nederland en Polen. Kom naar het pop-upmuseum om kunst te kijken, lekker in een strandstoel te zitten, te lezen, knutselen en nog veel meer! 
 
Malgorzata Mirga-Tas
Het
Bonnefanten pop-upmuseum laat sensationele wandkleden zien van de Poolse kunstenaar Malgorzata Mirga-Tas. De metershoge kunstwerken zijn portretten van bijzondere vrouwen uit Nederland en haar gemeenschap in Polen. Vrouwen die buiten de gebaande paden treden en veel voor hun gemeenschap betekenen. Kunstenaars, activisten, leraren. Ze houden hun gemeenschap liefdevol bij elkaar en helpen haar vooruit. Maar hun zachte kracht blijft vaak onzichtbaar en ontbreekt in de geschiedenisboeken. 
 
 
Mirga-Tas geeft deze vrouwen het podium dat ze verdienen. Al duizenden jaren lang worden portretten gebruikt om mensen te vereeuwigen en te laten zien hoe belangrijk ze zijn. Historisch gezien zijn vrouwen minder geportretteerd dan mannen. De rol van de vrouw in de maatschappij werd onbelangrijk gevonden, en veel invloedrijke vrouwen zijn nooit in de geschiedenisboeken terechtgekomen. We zijn ze vergeten. Mirga-Tas wil aandacht vragen voor vrouwen in haar omgeving, en zo de geschiedenis aanvullen met nog niet vertelde verhalen.   
 
De portretten zijn collages van stof. Mirga-Tas zegt zelf te beeldhouwen met textiel. Op grote canvassen combineert ze stukken stof met tekeningen en schilderingen. Ze gebruikt hiervoor kleding, lakens, gordijnen en andere huishoudstoffen die ze van haar directe omgeving krijgt of koopt.  De stoffen zijn doorleefd, en dragen herinneringen in zich. Het maken van deze enorme werken neemt veel tijd in beslag en is een gezamenlijk proces, waarbij de kunstenaar hulp krijgt van (voornamelijk vrouwelijke) familieleden en buren. Mirga-Tas maakt de wandkleden met enkele naaisters met grote expertise. Juist het samen maken en van elkaar leren en inspiratie opdoen geeft het werk extra betekenis.  
 
Mirga-Tas behoort tot de Roma, een transnationaal volk dat geen vastomlijnd grondgebied heeft en is verspreid over grote delen van de wereld. Het is een van de grootste en meest gediscrimineerde minderheden in Europa. Haar kunst reflecteert op de Roma-identiteit vanuit een feministisch perspectief. Met haar werk bestrijdt ze het dominante, negatieve en stereotiepe beeld van het Romavolk dat eeuwenlang bijna uitsluitend door niet-Roma is gecreëerd. Ze toont ons een intieme en authentieke inkijk in de gemeenschap van de Roma.  
 
In het pop-upmuseum kun je niet alleen kunst zien, je kunt er chillen in onze strandstoelen, een boek lezen, knutselen en erop los spelen. Gedurende de week zijn er verschillende activiteiten, die je nog dichter bij de wereld van Małgorzata Mirga-Tas brengen.  

Russian Box
Buiten het museumpaviljoen staat een bijzonder gebouwtje. Het is bedacht door de wereldberoemde Italiaanse

architect Aldo Rossi, die ook het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft ontworpen. De Russian Box (1989) lijkt op de Russische Matroesjka poppetjes, die van groot naar klein in elkaar geschoven kunnen worden. De Russian Box is in 2020 aan het Bonnefanten geschonken en is nu voor de tweede keer op Cultura Nova.
 
Het Bonnefanten Pop-up museum is elke dag open en gratis toegankelijk, voor iedereen!