Backbone

Gravity & Other Myths

‘Voorbij de grenzen van het circus’ schreef de Theaterkrant: Ze noemen zich brutaalweg Gravity & Other Myths (GOM) en na tachtig minuten adembenemende acrobatiek heb je de neiging ze nog gelijk te geven ook: zwaartekracht is een verzinsel van Isaac Newton. Een natuurwet die aantrekkingskracht beschrijft? Hou toch op. Voor wat het menselijk lichaam vermag bestaan geen wetten, lijken deze Aussies te willen zeggen. 

De Theaterkrant schrijft over Backbone:
“Wat GOM in  
Backbone  (ruggengraat) laat zien grenst aan het ongelooflijke. Met het begrip acrobatiek doe je ze royaal te kort. Natuurlijk, er wordt door de lucht gevlogen en er worden menselijke torens gebouwd, maar wat de voorstelling vooral zo indrukwekkend maakt is de schijnbare achteloosheid en het volledige gebrek aan stoerdoenerij. Alsof het allemaal even vanzelfsprekend is: je staat ’s ochtends op, doet wat rek- en strekoefeningen en je gaat aan het werk. En waarom zou je niet, als je driehoog staat (letterlijk: een van de vrouwen staat op het hoofd van de man onder haar die op zijn beurt weer op een andere man staat) doodleuk een dansje doen?”

In Backbone onderzoekt het Australische circusgezelschap Gravity and other Myths de verschillende percepties van wat kracht is, waar het vandaan komt, en hoe het wordt gemeten. Deze uitzinnige viering van de menselijke onderlinge verbondenheid zal de grenzen van kracht aftasten: fysiek, emotioneel, individueel en collectief. Het speelt zich af in het hier en nu. We nemen het publiek niet mee naar Verona. We staan op een podium. In een theater. Voor hun neus! Backbone is het derde werk van dit geweldige circusgezelschap. Hun laatste show A Simple Space werd een groot internationaal succes en is meer dan 700 keer opgevoerd op 98 festivals en in theaters in 29 landen.  

Een glorieuze stroom van actie en reactie … De acrobatiek is welsprekend en sensationeel, vol originele wendingen die een nieuwe taal laten spreken.
-The Advertiser ★★★★★ 

Magnetische wereldpremière, een perfecte combinatie van geldigheid, durf en gevaar …De pure kracht van lichaam en karakter die nodig is om deze uitzinnige voorstelling tot een goed einde te brengen, toont een discipline en kameraadschap die zelden op het toneel te zien is. Gewoon een genot om naar te kijken.
-Limelight Magazine ★★★★★ 

Circus, zoals je het nog nooit gezien hebt, tot aan zijn conceptuele en cerebrale grenzen. Een genre tartend, tot nadenken stemmend, visueel extravaganza… zo intens mooi dat het je trots maakt mens te zijn.
-InDaily  

De opwinding van circus op zijn best gecombineerd met de gratie en choreografische lijn van dans, en de magische onderstromen van goed theater.
-The Sydney Morning Herald ★★★★★