Aan het einde van de voorstelling “Vitus” laaft danser/performer Jorre Vandenbussche zich aan een Romeinse amfoor. Hij drinkt, zo zegt hij zelf: “Mirakelwater uit de Meulenbeek”. Met de stille hoop dat het hem zal genezen.
Jorre is ziek. Jorre heeft de ziekte van Huntington. En dat is een ongeneeslijke aandoening die zijn spraak, motoriek, maar ook het denken, zijn waarnemen en zijn geheugen gaat aantasten. Er zijn stemmingswisselingen, depressie, geïrriteerdheid, onduidelijke spraak en onhandigheid.
Dit alles komt naar voren in deze dansvoorstelling. Schitterend vorm gegeven. En, naar straks blijkt, op een zeer toepasselijke locatie: het Thermenmuseum in hartje Heerlen.
“Ben ik al ziek genoeg om een patiënt te mogen zijn?” is een van Jorre’s uitspraken.
Patiënt ben je naar mijn mening op het moment dat je tegenover een arts zit die je de onheilsboodschap brengt. Ziek ben je als er niets meer kan en gaat.
Maar Jorre kán nog. En hij gáát nog. De manier waarop deze kunstenaar, middels zijn dans en zijn teksten, de ziekte en zijn kunnen in beeld brengt is indrukwekkend. Gesteund door een knap stukje geluidstechniek. Dat moet gezegd worden. De technici worden daarom ook door Jorre uitgebreid bedankt na afloop van de voorstelling.
Nu even over die toepasselijke locatie.
Vlak voor de voorstelling viel mijn oog in de museumwinkel op een poster van alle keizers die het Romeinse Rijk hebben aangevoerd. Brutus, Nero, Caligula… Ja, ze stonden er allemaal op.
Ik ben even gaan googelen. En wat blijkt: In de tijd van de bouw van de Thermen in Heerlen (rond 43 na Christus) stond Keizer Claudius aan het hoofd van het Romeinse Rijk. Dat strekte in die tijd tot aan de Rijn in Nederland. Claudius zal dus hoogstwaarschijnlijk de opdracht hebben gegeven om deze Thermen in Heerlen te bouwen.
Keizer Claudius, u kent hem wellicht wel van de tv serie “I Claudius”. De man met een spraakstoornis en spasmen. “Zou het kunnen dat Claudius al aan de ziekte van Huntington leed voordat de ziekte deze naam had?” denk ik hardop. Dat zou voor deze voorstelling de cirkel rond maken.
Helaas is het water van de Meulenbeek niet geneeskrachtig. Net zo min als het water in de Tiber ten tijde van Claudius. Laten we samen hopen dat er binnenkort een medicijn tegen de ziekte van Huntington wordt gevonden.
Claudius is er niet mee gered, maar Jorre zou dan nog veel van deze prachtige voorstellingen kunnen blijven maken. Steun daarom het onderzoek naar de ziekte en kijk eens op de website:
Bart Rousseau
Bart Rousseau is voormalig ambassadeur van het Parkstad Limburg Theater en schrijft regelmatig blogs over, onder andere, cultuurvoorstellingen.