Van vrijdag 27 augustus t/m zondag 5 september presenteert festival Cultura Nova liefst 60 gezelschappen, 350 activiteiten, 20 coproducties en 32 premières! De kaartverkoop voor een groot aantal voorstellingen is gestart.
Cultura Nova presenteert een programma met veel muziek, theater, dans, film en beeldende kunst voor jong en oud. Uiteraard houdt de organisatie van het festival rekening met de geldende regels vanwege COVID 19. Zo kunnen de bezoekers zitten bij alle voorstellingen en concerten (1,5 meter afstand).
Bij deze 30ste editie van Cultura Nova is deze zomer veel ruimte voor experiment. Zo programmeert het festival in coproductie met VIA ZUID een aantal voorstellingen van jong talent. Met dit jaar Anne en Lieke van der Vegt, Kelly Venneste, Mami Izumi, Reggy van Bakel en Hendrik Kegels en Sonja van Ojen.
In samenwerking met Intro in Situ presenteert Cultura Nova dit jaar geluidskunst van baanbrekende jonge makers zoals Angela de Weijer, Glenn Peeters, Mike Kramer/(h)ear, Rianne Wilbers en Rutger Muller. Lees hieronder bovendien verder over premièrevoorstellingen van o.a. Toneelgroep Maastricht, philharmonie zuidnederland en Els Boonen.
Ruimte voor talent uit eigen regio
Samen met haar partners biedt Cultura Nova nieuwe makers en jong talent de kans bezoekers te verrassen en verrijken met hun bijzondere voorstellingen en projecten. Choreograaf Mami Izumi reflecteert samen met vijf dansers van breakcrew HFC in Dreamers op hun persoonlijke worstelingen, wensen en dromen. Theatermakers Sonja van Ojen en Hendrik Kegels brengen in de voorstelling voor alle leeftijden Om de hoek woont een struik door middel van een zelfgebouwde maquette een miniatuurstad tot leven. Muzikant en componist Reggy van Bakel en performer en choreograaf Kelly Vanneste nemen je mee op een persoonlijke ontdekkingsreis in Frequency fallback.
Op het snijvlak van hedendaagse muziek en klankkunst
Met productiehuis Intro in Situ biedt het festival baanbrekende makers de kans bezoekers te verrassen en verrijken met performances op het snijvlak van hedendaagse muziek en klankkunst. Zo kan er op het mini-festival In a Room (met verwijzing naar I am sitting in a room van componist, schrijver en beeldend kunstenaar Alvin Lucier), georganiseerd door Mike Kramer/(h)ear van de beste ambient en drone genoten worden. En in de Pancratiuskerk nodigt Rianne Wilbers je met Let me embrace you uit om even tijd te reserveren en ruimte te maken voor jezelf. Tijdens het concert, waarbij je op 3 meter afstand van elkaar zit, word je omringd en omhuld door haar stem. Een intiem een-op-eenconcert, waarin improvisaties en nieuwe composities van Gerard Beljon en Anthony Fiumara staan voor hoop, troost en bovenal verbinding.
Ontroerende monoloog over Limburg van Toneelgroep Maastricht
Speciaal voor Toneelgroep Maastricht heeft bekroond auteur Abdelkader Benali ‘Papa’s liederen’ geschreven, een coproductie met Cultura Nova. Deze monoloog is gebaseerd op gesprekken die hij voerde met acteur Léon Ali Çifteci. Çifteci groeide vanaf zijn negende op in Limburg nadat zijn vader zijn slagersbestaan in Turkije verruilde voor een nieuw leven als gastarbeider in Nederland. In de ontroerende en muzikale voorstelling Papa’s liederen gaat Léon Ali Çifteci gewapend met de Saz op zoek naar zijn verhaal, naar het verhaal van zijn vader en schijnt hij zijn licht op de geschiedenis van zijn Limburg.
Wervelende muziek en knotsgekke satire
Vanaf de eerste tonen van philharmonie zuidnederland is het alsof je een circustent binnenstapt. In deze knotsgekke muzikale satire trekt een bonte stoet aan personages aan het oor voorbij: John Wayne, Robinson Crusoë, Kleine Muis, Superman & Loïs Lane, vrouwtje Dracula en natuurlijk: Frankenstein zelf! Het orkest spiegelt deze optocht met een caleidoscoop aan stijlen en instrumenten, echte én van speelgoed. Een wervelende voorstelling van philharmonie zuidnederland met Martinu’s uitbundige Suite uit de opera Comedy on the Bridge, de betoverende Pavane pour une infante défunte van Ravel en als klap op de vuurpijl H.K. Grubers Frankenstein!!
De ‘verschrikkelijkheidservaring’ op de bühne
In WIT WATER (première) verrekenen een theatermaker (Els Boonen), een dichter (Ben van Melick) en een componist (Arno Dieteren) op het podium de ‘verschrikkelijkheidservaring’. Een man, die voor de zoveelste maal door de media geconfronteerd wordt met het geweld van de wereld, tast af hoe kunst een uitweg kan zijn uit de verlammende ervaring van ‘verschrikkelijkheid’. Hij gaat de confrontatie aan met het geweld waar hij zelf als slagerszoon getuige van was en onderzoekt door middel van muziek en poëzie de mogelijkheid te leven te midden van wat dood en kapot gemaakt wordt.
Er is meer…
Laat je verrassen door het futuristische landschapsconcert Limburgse Horizon in Benzenrade van muziektheatergezelschap Het Geluid Maastricht. Of de bijzondere muziektheaterproductie van de hand van Jos Frusch ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Alzheimer Centrum Limburg (ACL) waarin enkele grote Limburgse stemmen in een mix van muzikale stijlen de gevolgen van dementie belichten. Én door GEWORTELD van Els Huver, een audioboswandeling langs verhalen over de bomen en de mensen in de Heerlense wijk Molenberg. Slenter vervolgens nog een stukje verder met Collectief PANDA in Wandelen met PANDA. Niet zo’n wandelaar? Collectief PANDA brengt tevens NACHT, belevingstheater dat telkens door één persoon tegelijk mag worden meegemaakt met, zoals de naam verklapt, de nacht als thema. Compagnie COVAR wandelde samen jonge theatermaker Sebas van der Donk door de wijk Heerlerheide, met als resultaat de voorstelling Café COVAR – #familyroots. Bovendien is er twee weken voor het festival óók nog het mentale ommetje langs memory lane in Het uiterlijk van de Rolling Stones met teksten van Jagger & Richards, Hawinkels & Brood, op muziek van Stones, Beatles en Wild Romance. Ben van Melick leest, de Rolling Beatles spelen.
Bekijk het volledige programma van Cultura Nova op de website en volg de social media.