In verband met het rooster van aftreden van de Raad van Toezicht van Stichting Cultura Nova is een vacature ontstaan voor de functie van Raad van Toezicht-lid met aandachtsgebied Culturele Veld & Strategisch Relatiemanagement.
- Profiel
In de negenentwintig jaar dat Cultura Nova in Heerlen bestaat, is het festival uitgegroeid tot een belangrijk regionaal zomerfestival met landelijke uitstraling. Coproducties en internationale/landelijke premières (veelal vernieuwend) zijn een stevige basis voor een breed festival, waar jong en oud op af komt. Jaarlijks telt het festival ruim 65.000 bezoekers. Ontstaan uit het Parkstad Limburg Theaters in Heerlen is het festival sinds 2008 een onafhankelijke stichting met een Raad van Toezicht met op dit moment zes leden. De zakelijke en artistieke directie wordt op contractbasis jaarlijks geleverd door het bureau Abraxas Culturele Evenementen, in de personen van Rocco Malherbe en Fiedel van der Hijden; de geestelijk vaders van het festival. Het festival is stevig verankerd in de regio, hetgeen sterk tot uitdrukking komt in de jaarlijkse financiële bijdrage van de gemeente Heerlen en de Provincie Limburg, de landelijke cultuurfondsen en het regionale bedrijfsleven. De Stichting is financieel gezond en heeft een, zij het beperkte, financiële reserve.
Voor de komende jaren ligt een belangrijke uitdaging in het realiseren van een groei van de bezoekersaantallen en een inhoudelijke doorgroei van het festival door een groter aantal internationale coproducties. De in 2017 verworven meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten is een grote eer, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Eén van de voorwaarden van de subsidie is het vergroten van de eigen inkomsten. De komende jaren wil Cultura Nova het aantal sponsoren verder vergroten. Talentontwikkeling heeft het festival hoog in het vaandel staan. Cultura Nova is elk jaar coproducent bij meer dan 10 voorstellingen. Daartoe werkt het festival samen met jonge en ervaren makers en een aantal vaste partners als Via zuid, Toneelgroep Maastricht, Lieke Benders/Hoge Fronten, Het Laagland en Intro. Meerjarige samenwerking met onderwijsinstellingen, zowel basisonderwijs, middelbaar onderwijs, Mbo en HBO (in Parkstad), de Open Universiteit en de kunstvakopleidingen van Zuyd Hogeschool, maar ook KTM van het Vista College is van vitaal belang. Cultura Nova werkt mee aan ‘Centriphery’ een Europees project van festivals en organisaties uit negen landen met subsidie via Creative Europe. Daarnaast is er een telkens terugkerende weging van de artistieke richting waarin het festival zich ontwikkelt. De Raad van Toezicht heeft hierbij, naast een toezichthoudende taak, ook een rol als sparringpartner, verbinder en kritische volger van de directie.
- Wie zoeken wij?
Binnen de Raad van Toezicht heeft het beoogde lid met aandachtsgebied Culturele Veld & Strategisch Relatiemanagement het onderhouden van de contacten tussen Cultura Nova en het landelijke culturele veld en landelijke media, alsmede het volgen van relevante beleidsontwikkelingen, als aandachtsgebied. Het Raad van Toezicht-lid monitort de gang van zaken op cultureel en mediagebied, fungeert als sparringpartner voor de directeuren op dit terrein en legt desgewenst contacten tussen het eigen netwerk en Cultura Nova. Het betreft een onbezoldigde functie. Tijdsinvestering: ca. 6 vergaderingen per jaar, enkele malen aanwezigheid tijdens het festival, (mogelijk) gesprekken met fondsen en/of culturele beïnvloeders/bestuurders en jaarlijks een halve tot een hele dag fungeren als sparringpartner van de directeuren.
Het Raad van Toezicht-lid heeft in het dagelijks leven een functie met een sterk cultureel en/of marketing karakter op topmanagement/bestuurlijk niveau, dan wel heeft een dergelijke functie bekleed. Toegang tot en een netwerk in de landelijke top van cultuur; bestuurlijk en de politiek zijn belangrijke “assets”.
Betrokkene hoeft niet woonachtig te zijn in de regio. Hij of zij is betrokken bij het culturele leven in brede zin en heeft een goed netwerk in cultureel relevante kringen in de Randstad/Amsterdam/Den Haag. Hij of zij heeft belangstelling voor nieuwe en vernieuwende vormen van culturele uitingen en de ambitie om een bijdrage te leveren aan de discussie rond de artistieke ontwikkeling van het festival.
De Raad van Toezicht houdt toezicht op het bestuur en op de uitvoering van het beleid
bewaakt het functioneren van de stichting binnen de geformuleerde doelstellingen en binnen de kaders van regelgeving en statuten. Hij ziet erop toe dat dit gebeurt op bedrijfsmatige en financieel-economisch verantwoorde wijze, met oog voor medewerkers, artiesten en partners. De Raad van Toezicht gebruikt de aanbevelingen uit de Code Cultural Governance als uitgangspunt voor zijn functioneren.
De Raad van Toezicht bestaat uit vijf tot zeven generalisten met specifieke kwaliteiten die affiniteit hebben met de missie van de stichting. Ze hebben een algemene interesse in kunst en samenleving. De leden werken collegiaal, analytisch en resultaatgericht. Leden hebben inzicht in strategische vraagstukken, kennis van en ervaring met bestuurlijke besluitvormingsprocessen en kunnen voor het bestuur klankbord zijn voor diverse aspecten van beleid en bedrijfsvoering.
Cultura Nova omarmt verscheidenheid. Vanuit het streven naar (culturele) pluriformiteit kiezen we bij de aanstelling van nieuwe leden voor de Raad van Toezicht – bij gelijke geschiktheid – voor nieuwe leden die onderscheidend zijn ten opzichte van de huidige toezichthouders. We roepen kandidaten die intercultureel kunnen denken en handelen, aantoonbaar verbinding kunnen maken met (potentiële) bezoekers / stakeholders en zicht hebben op de landelijke cultuur en/of media-bestel, nadrukkelijk op te reageren.
- Procedure
U kunt uw belangstelling uiterlijk 12 januari 2020 kenbaar maken met een brief aan Rocco Malherbe, Stichting Cultura Nova Postbus 300 6400 AH Heerlen, of via email aan info@culturanova.nl
U kunt inlichtingen inwinnen via Astrid Boeijen, voorzitter van de Raad van Toezicht of Rocco Malherbe, directeur Cultura Nova – telefonisch afspreken via 0031(0)45 5715100
Cultura Nova viert de verbeelding, verlegt de route en versterkt het contrast
In 2020 bestaat Cultura Nova dertig jaar. Dit tiendaags festival in het hart van Zuid-Limburg is in drie decennia uitgegroeid tot beeldbepalend evenement met internationale allure. Ontstaan vanuit een sterke traditie in spektakel en straattheater, is het doorgegroeid naar een multidisciplinair festival met een rijke programmering voor een breed en divers publiek, op een groot aantal binnen- en buitenpodia. Het programma is kleurrijk en gelaagd, toegankelijk én risicovol: van grootste opening- en slotspektakels tot intieme artistieke cross-overs, van toegankelijke familievoorstellingen tot gewaagde experimenten, van internationaal topcircus tot grondgebonden theater, van eclectische dansavonden tot muzikale avant-garde en van historische geluidswandelingen tot sociaal-maatschappelijke projecten. Tot ver over de grens oefent dit rijke, beeldende programma een sterke aantrekkingskracht uit op een gemêleerd publiek.
Het hart van deze brede programmering draait om de verbindende kracht van beeldend theater. De leiding van Cultura Nova heeft in drie decennia een sterk zintuig ontwikkeld voor dat wat in deze regio voor reuring zorgt. Door het jarenlang optrekken met toonaangevende groepen in beeldende disciplines en door een hechte samenwerking met een internationaal én regionaal netwerk weet Cultura Nova grote namen maar Limburg te halen en tevens een pleisterplek te bieden voor jong talent. Door bovendien aan te sluiten bij ontwikkelingen waarin kunst en cultuur worden ingezet om grondgebonden verhalen naar boven te halen, geeft het festival ook inhoudelijk reliëf aan de regio.