Foto’s: Kathleen Michiels
VERSLAG VAN ONZE BLOGGER MAUD SCHAEPKENS
Het Belgische theatergezelschap Laika verrast het Cultura Nova publiek al een paar jaar op rij met een theatrale culinaire belevenis. In hun kantine – in de tent op het festivalplein – kan alles, en tegelijkertijd ook weer niet. Want vanuit de keuken wordt een aantal restricties opgelegd. Maar komen die het proces en genot eigenlijk wel ten goede?
Tijdens de voorstelling ‘Cantina’ geniet je niet alleen van lekker, gezond en eerlijk eten, ook wordt op theatrale wijze een bijzonder verhaal verteld dat aan het denken zet. Over ons leven, onze voeding, de plastic soep in de zee…
Kitty zit te smullen. Zowel van haar maaltijd, als van het enthousiasme van de acteurs op het podium. “Ik ken het theatergezelschap en ik heb al vaker voostellingen van hen gezien.” Ze vindt het iedere keer weer een feestje. “Het is ook zo bijzonder hoe het decor in elkaar zit en hoe de acteurs daar gebruik van maken!”
Bert vindt het een stuk dat blijft boeien. “De boodschap is duidelijk. En wat leuk dat er ineens mensen vanuit het publiek opstaan en meedoen, dat werkt zo goed!” Hij prikt nog een loempiaatje aan zijn vork en zegt lachend: “Ik wist niet wat ik van het eten moest verwachten, maar het is heel apart èn lekker!”
Thijs is vooral enthousiast over de kritische noot die het gezelschap op frisse manier brengt. “Hoe efficiënt gaan we eigenlijk met onze omgeving om? Mooi hoe deze voorstelling zóveel tegelijkertijd biedt: eten, vermaak èn iets om over na te denken.”
Laika is donderdag, vrijdag èn zaterdag nog te beleven, steeds om 19 uur!