NIEUWSBRIEF
Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws rond Cultura Nova?
Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief
E-mail adres:

 

BROCHURE 2017 Klik op de afbeelding voor de digitale brochure
programma2017-1
ARCHIEF CULTURA NOVA programma's eerdere Cultura Nova edities

Om het programma van 2016 te bekijken zie archief 2016. Ook de programma's van eerdere edities zijn terug te zien in het archief.

VRIEND VAN CULTURA NOVA

Draagt u het festival een warm hart toe en wilt u het festival ondersteunen? Word dan nu voor een jaarlijkse bijdrage van €  25,- vriend van Cultura Nova! Het bedrag wordt besteed aan duurzame investeringen voor het festival.

Voordelen:
* 10% korting op alle festivalvoorstellingen
* Een gratis voorstelling per jaar
* Cultura Nova Gadget
Daarnaast wordt u op de hoogte gehouden over het festival. U ontvangt automatisch de festivalbrochure.


 Meld u nu aan en geniet van alle voordelen.

CIRQUE INEXTREMISTE (FR) - EXTENSION Donderdag 28 + Vrijdag 29 DEC - familievoorstelling vanaf 6 jaar

Een adembenemende circustheatervoorstelling vol (lucht)acrobatiek waarin een kleine graafmachine één van de hoofdrollen speelt, naast bouwmaterialen als gasflessen en steigerplanken. Daarmee knutselt dit drietal een voorstelling in elkaar die je voor altijd anders naar een bouwplaats zal laten kijken. Twee acrobaten en hun maat Rémi. Hij was vroeger ook acrobaat, maar zit na een ongelukkige val in een rolstoel. Ze maken samen een show waarin je hun kameraadschap, stunts en lol kan zien, maar vooral hoe ze Rémi koeioneren door hem met rolstoel en al op een wankele planken-op-gasflessen structuur aan zijn lot over te laten.
Dan is het tijd voor wraak. En Rémi neemt die heel uitgebreid en uitgekiend, met een vinnige graafmachine die een verlengde van henzelf vormt. Als mechanische superacrobaat gaat hij met precisie en force zijn twee kompanen te lijf. Het resultaat is een waanzinnige en hilarische show waarbij evenwichtszin een must en hoogtevrees absoluut te mijden is. Een bijzonder sterk staaltje acrobatie!

Tickets

CULTURA NOVA PRESENTEERT ZIJN VIERDE JEUGDTHEATERFESTIVAL tijdens de kerstvakantie in Theater Kerkrade!

In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters zijn van woensdag 27 t/m vrijdag 29 december diverse jeugd-en familievoorstellingen te zien in verschillende zalen van Theater Kerkrade. Een gevarieerd programma voor jonge en oudere kinderen. Theater en muziek, workshops, films en vertelvoorstellingen. Dus verras opa en oma, papa en mama en kom naar het theater! Er zijn o.a. voorstellingen te zien van poppentheater FroeFroe (België), Zonzo Compagnie (België) en familiecircus Cirque Inextremiste (Frankrijk)  www.plt.nl/festivals/cultura-nova-jeugd

NIEUW: EXPLORE FESTIVAL niet-westers theaterfestival in theater Heerlen

Liefhebber van andere culturen en experimenteel theater? Kom dan van 21 t/m 30 november naar Explore Festival, met prikkelend theater door niet-Westerse makers. Eén van de voorstellingen is La Dictadura de lo Cool op 23 november, waarin Teatro La Re-Sentida op fenomenale wijze de Chileense kunstelite op de korrel neemt. Ooit links en politiek betrokken, nu afgegleden tot rijke klasse die zuipend en snuivend door het leven gaat. We treffen hen op een langzaam ontsporende poolparty. Een herkenbare, bijtende satire over op de zelfgenoegzame bovenklasse. De ideale kennismaking met Explore! Kijk hier voor meer informatie over alle voorstellingen tijdens Explore festival.

Tijdens Cultura Nova afgelopen zomer stond de voorstelling Luchar met Lisa Carreno in regie van Nina Willems op het programma deze voorstelling ging over dezelfde thema's als de voorstelling van Teatro La Re-sentida maar dan vanuit een heel persoonlijk perspectief.

CULTURA NOVA 2017 FEESTELIJK AFGESLOTEN Cultura Nova 2018: 24 augustus - 2 september

Cultura Nova 2017 is feestelijk afgesloten met een vrolijke parade van Plasticiens Volants. Bezoekers kwamen van vrijdag 18 t/m zondag 27 augustus in grote getalen naar de vele voorstellingen, concerten, optredens en performances, met het festivalplein als favoriete ontmoetingsplek. Tussendoor kon iedereen het grote ballonmonster Godzilla in Heerlen tegenkomen. Zij heeft besloten te nestelen bij Theater Heerlen. Elke keer als zij in Heerlen komt, brengt zij vernieuwing en verandering. Cultura Nova kan niet wachten op de nakomelingen!
Bedankt voor een onvergetelijke 27ste editie van Cultura Nova! De 28ste editie van Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 24 augustus t/m zondag 2 september 2018.

TERUGBLIK OP CULTURA NOVA 2017

Bijna alle voorstellingen tijdens Cultura Nova waren uitgebreid te volgen via de live-uitzendingen en reportages op televisie en internet, en ook op videoschermen op verschillende plekken in Heerlen. Voor de videoreportages werkten L1 en Cultura Nova intensief samen met studenten van de audiovisuele opleiding van het Arcus College. Zij maakten onder andere deze terugblik op Cultura Nova 2017.

 

CULTURA NOVA BLOG

Tijdens Cultura Nova 2017 doet Maud Schaepkens regelmatig verslag van de verschillende festivalactiviteiten, zoals de première van The 7 Fingers, Aliunde of het optreden van Lambchop in het Royal Theater. Lees hier haar reportages.

CULTURA NOVA GAAT EUROPA IN Samenwerking met europese festivals gezocht

Cultura Nova wil samenwerken met andere festivals in Europa. Airan Berg is aangetrokken om te komen tot reizende internationale coproducties.

De Oostenrijks-Italiaanse theaterexpert Airan Berg wordt ingehuurd om contacten te leggen met buitenlandse festivals en steden. Programmeur Fiedel van der Hijden benadrukt dat Cultura Nova primair voor de regio blijft werken, maar kan worden vertsterkt door unieke internationale coproducties.

THEATER FROEFROE / THÉÂTRE DES 4MAINS (BE) - POUPETTE IN BRUSSEL Woensdag 27 DEC - Familievoorstelling vanaf 6 jaar

Een fris poppen- en theaterfeest vol (hiphop)muziek, vrij naar het boek ‘Deesje’ van Joke van Leeuwen.

Poupette moet naar mama op vakantie. Mama woont in Brussel. Brussel is ver. Papa zet Poupette op de trein. Jean François is de nieuwe vriend van mama. Hij haalt Poupette op aan het station zo rond Midi. Alleen komt Poupette niet op Midi toe maar wel in Midi. Geen Jean-François te zien. Wel is er mevrouw Mans die een groep kinderen begeleidt naar het VRT gebouw voor de prijsuitreiking van de Koninklijke Opstelwedstrijd. Ze mist nog één kindje en dat kindje heet Choupette...

Tickets

ZONZO COMPAGNIE (BE) - 3ACH / A STAIRWAY TO HEAVEN Vrijdag 29 DEC - familievoorstelling vanaf 6 jaar

Zonzo Compagnie verovert de wereld met intrigerende voorstellingen over het werk van fascinerende muzikanten en componisten. Nu nemen ze je mee in de wereld van Bach. Twee violisten weven Bachs melodieën langs onnavolgbare harmonieën. Ze staan midden in een videodecor dat door een wonderlijke kinderwereld wordt bevolkt. Samen ontdekken ze muziek die volgens velen de mooiste is die ooit werd geschreven. Bach is een monument, een tovenaar met klank en melodieën, een genie dat duizelingwekkende fuga’s, preludes, koralen en partita’s aan elkaar reeg en 250 jaar na zijn dood nog steeds de hitparades aanvoert. De regie is in handen van Wouter Van Looy, artistiek leider van Zonzo Compagnie, die de laatste maanden tal van 5-sterren recensies in de wacht sleepte voor zijn regie van Earth Diver (Ruhrtriennale / Muziektheater Transparant) en Die Zauberflöte (Luzerner Theater).

Tickets

TONEELGROEP MAASTRICHT SPEELT ‘ICH BAU DIR EIN SCHLOSS’ IN THEATER DE BORDENHAL MAASTRICHT

‘Ich bau dir ein Schloss’ de succesvolle voorstelling (allemaal uitverkocht tijdens Cultura Nova) met Mieneke Bakker in een glansrol is nog te zien in Maastricht. Lovende kritieken en uitverkochte voorstellingen, wat wil je nog meer? Liefst dat iedereen de voorstelling kan zien!
Van woensdag 29 november tot en met zondag 17 december is ‘Ich bau dir ein Schloss’ te zien in Theater de Bordenhal in Maastricht. Actrice Mieneke Bakker en journalist Wiel Beijer zijn beiden afkomstig uit de vroegere Oostelijke Mijnstreek, en hebben hun geboortegrond zien veranderen van economisch hart naar krimpregio. Samen schreven ze Ich bau dir ein Schloss, waarin ze eigen observaties en die van anderen, van vroeger en van nu, samenvoegen. Een ode aan een niet vergeten verleden en een gooi naar een gedroomde toekomst. Website Toneelgroep Maastricht

78% VAN HET TIPHEERLEN.NL-PANEL VINDT CULTURA NOVA EEN TREKPLEISTER VOOR HEERLEN EN PRIJST HET SPECTACULAIRE EN VERNIEUWENDE KARAKTER!

Op 20 september stond in ViaHeerlen een artikel over de lovende waardering die festival Cultura Nova kreeg van het TIPHeerlen.nl-panel. Dat panel is een burgerpanel van Via Limburg en het bureau Toponderzoek. Als belangrijke redenen om het festival te bezoeken worden het hoge kwaliteitsniveau, het verrassingsgehalte en de gezellige sfeer genoemd! Voor festival Cultura Nova natuurlijk een dikke pluim op de hoed, met dank aan alle mensen die aan het festival hebben meegewerkt! www.tipheerlen.nl

CULTURA NOVA 2017 BIJ L1 Cultura Nova TV 2017

Voor de derde keer was Cultura Nova uitgebreid te volgen via L1. Op televisie en via L1.nl/culturanova werd elke dag uitgebreid verslag gedaan van het festival.

 

 • Bekijk hier de finaleparade van Plasticiens Volants terug.
 • In de laatste aflevering van Cultura Nova TV op zaterdag 26 augustus werd teruggeblikt op de hoogtepunten.
 • L1 Cultuurterras ging op 26 augustus 2017 in gesprek met Jesse Passenier, Mieneke Bakker, Servé Hermans en Lotte Milder.
 • Vrijdag 25 augustus was er aandacht voor The 7 Fingers, Groenteland en de omwonenden van het Festivalplein.
 • Donderdag 24 augustus gaf L1 aandacht aan Tuupisch, klein.Berlijn en Insectotròpics.
 • Op woensdag 23 augustus was Jesse Passenier te gast en waren er reportages over Elsa van der Heijden, Kabinet K en stil.de expositie.
 • De murals, muziek in de Spiegeltent en de voorstelling #2 BIAS stonden centraal in de uitzending van dinsdag 22 augustus 2017.
 • Maandag 21 augustus was er een terugblik op de Noorderbrugparade, een nieuw bezoek aan Cirque Berserk en aandacht voor tafelen@culturanova.
 • Zondag 20 augustus spraken Laika en het nieuwstedelijk over 'Het Zigzagkind', was er een live-optreden van Compagnia TPO en een reportage over het project Pssst van Covar/ Els Roobroeck.
 • L1 Cultuurterras ging op zaterdag 19 augustus 2017 in gesprek met theatermakers Nina Willems en Mayke Roels over 'In het Zuiden ligt alles anders’ en collectief playField over #2 BIAS.
 • Zaterdag 19 augustus 2017 blikte L1 uitgebreid terug op de openingsvoorstelling van Theater Titanick. Toneelgroep Maastricht kwam langs en de grote verrassing was een spectaculaire live reportage van Wouter Nelissen bij Cirque Berserk.
 • De opening op vrijdag 18 augustus 2017 werd live uitgezonden. Kijk hier de uitzending terug.

Naast de impressies voor Cultura Nova televisie maakte L1 ook enkele langere reportages van voorstellingen:

COOKIES
Deze website maakt gebruik van Cookies. - Wilt U Cookies toestaan?