NIEUWSBRIEF
Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws rond Cultura Nova?
Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief
E-mail adres:

 

BROCHURE 2017 Klik op de afbeelding voor de digitale brochure
programma2017-1
ARCHIEF CULTURA NOVA programma's eerdere Cultura Nova edities

Om het programma van 2016 te bekijken zie archief 2016. Ook de programma's van eerdere edities zijn terug te zien in het archief.

VRIEND VAN CULTURA NOVA

Draagt u het festival een warm hart toe en wilt u het festival ondersteunen? Word dan nu voor een jaarlijkse bijdrage van €  25,- vriend van Cultura Nova! Het bedrag wordt besteed aan duurzame investeringen voor het festival.

Voordelen:
* 10% korting op alle festivalvoorstellingen
* Een gratis voorstelling per jaar
* Cultura Nova Gadget
Daarnaast wordt u op de hoogte gehouden over het festival. U ontvangt automatisch de festivalbrochure.


 Meld u nu aan en geniet van alle voordelen.

CULTURA NOVA PRESENTEERT ZIJN VIERDE JEUGDTHEATERFESTIVAL In Hub.Theater Kerkrade tijdens de kerstvakantie

In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters en Bibliotheek Kerkrade presenteert Cultura Nova van woensdag 27 t/m vrijdag 29 december het Jeugdtheaterfestival. Er zijn diverse jeugd-en familievoorstellingen te zien in verschillende zalen van Hub.Theater Kerkrade. Een gevarieerd programma voor jonge en oudere kinderen. Theater en muziek, workshops, films en vertelvoorstellingen. Dus verras opa en oma, papa en mama en kom naar het theater! Er zijn o.a. voorstellingen te zien van Annet Bremen (NL). poppentheater FroeFroe (België), Zonzo Compagnie (België) en familiecircus Cirque Inextremiste (Frankrijk)  

CIRQUE INEXTREMISTE (FR) - EXTENSION Donderdag 28 + Vrijdag 29 DEC - familievoorstelling vanaf 6 jaar

Een adembenemende circustheatervoorstelling vol (lucht)acrobatiek waarin een kleine graafmachine één van de hoofdrollen speelt, naast bouwmaterialen als gasflessen en steigerplanken. Daarmee knutselt dit drietal een voorstelling in elkaar die je voor altijd anders naar een bouwplaats zal laten kijken. Twee acrobaten en hun maat Rémi. Hij was vroeger ook acrobaat, maar.....lees meer

HET LAAGLAND EN VIA ZUID / ANNET BREMEN - FLIKFLAK Winnen of falen. Geen andere opties. Jeugdvoorstelling vanaf 10 jaar

Wynn, een jonge topturnster, staat op het punt te winnen… of te falen. Op de tribune van de turnhal houdt iedereen zijn adem in en kijkt: haar moeder, haar coach, haar beste vriendin Jamie, maar ook: haar idool, Nadia Com?neci. De turnster die op haar veertiende een perfecte score van tien punten kreeg tijdens de......... lees meer

CULTURA NOVA 2017 FEESTELIJK AFGESLOTEN Cultura Nova 2018: 24 augustus - 2 september

Cultura Nova 2017 is feestelijk afgesloten met een vrolijke parade van Plasticiens Volants. Bezoekers kwamen van vrijdag 18 t/m zondag 27 augustus in grote getalen naar de vele voorstellingen, concerten, optredens en performances, met het festivalplein als favoriete ontmoetingsplek. Tussendoor kon iedereen het grote ballonmonster Godzilla in Heerlen tegenkomen. Zij heeft besloten te nestelen bij Theater Heerlen. Elke keer als zij in Heerlen komt, brengt zij vernieuwing en verandering. Cultura Nova kan niet wachten op de nakomelingen!
Bedankt voor een onvergetelijke 27ste editie van Cultura Nova! De 28ste editie van Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 24 augustus t/m zondag 2 september 2018.

TERUGBLIK OP CULTURA NOVA 2017

Bijna alle voorstellingen tijdens Cultura Nova waren uitgebreid te volgen via de live-uitzendingen en reportages op televisie en internet, en ook op videoschermen op verschillende plekken in Heerlen. Voor de videoreportages werkten L1 en Cultura Nova intensief samen met studenten van de audiovisuele opleiding van het Arcus College. Zij maakten onder andere deze terugblik op Cultura Nova 2017.

 

CULTURA NOVA BLOG

Tijdens Cultura Nova 2017 doet Maud Schaepkens regelmatig verslag van de verschillende festivalactiviteiten, zoals de première van The 7 Fingers, Aliunde of het optreden van Lambchop in het Royal Theater. Lees hier haar reportages.

CULTURA NOVA GAAT EUROPA IN Samenwerking met europese festivals gezocht

Cultura Nova wil samenwerken met andere festivals in Europa. Airan Berg is aangetrokken om te komen tot reizende internationale coproducties.

De Oostenrijks-Italiaanse theaterexpert Airan Berg wordt ingehuurd om contacten te leggen met buitenlandse festivals en steden. Programmeur Fiedel van der Hijden benadrukt dat Cultura Nova primair voor de regio blijft werken, maar kan worden vertsterkt door unieke internationale coproducties.

THEATER FROEFROE / THÉÂTRE DES 4MAINS (BE) - POUPETTE IN BRUSSEL Woensdag 27 DEC - Familievoorstelling vanaf 6 jaar

Een fris poppen- en theaterfeest vol (hiphop)muziek, vrij naar het boek ‘Deesje’ van Joke van Leeuwen.

Poupette moet naar mama op vakantie. Mama woont in Brussel. Brussel is ver. Papa zet Poupette op de trein. Jean François is de nieuwe vriend van mama. Hij haalt Poupette op aan het station.....lees meer 

ZONZO COMPAGNIE (BE) - 3ACH / A STAIRWAY TO HEAVEN Vrijdag 29 DEC - familievoorstelling vanaf 6 jaar

Zonzo Compagnie verovert de wereld met intrigerende voorstellingen over het werk van fascinerende muzikanten en componisten. Nu nemen ze je mee in de wereld van Bach. Twee violisten weven Bachs melodieën langs onnavolgbare harmonieën. Ze staan midden in een videodecor dat door......lees meer

STICHTING CULTURA NOVA ZOEKT LID VOOR RAAD VAN TOEZICHT MET EXPERTISE ONDERWIJS In verband met het rooster van aftreden van de Raad van Toezicht van Stichting Cultura Nova is een vacature ontstaan voor de functie van portefeuillehouder Onderwijs.

1. Profiel
In de zeventwintig jaar dat het festival Cultura Nova bestaat, is het festival uitgegroeid tot een belangrijk regionaal zomerfestival met landelijke uitstraling. Coproducties en internationale/landelijke premières zijn een stevige basis voor een breed festival, waar jong en oud, traditioneel en vernieuwend publiek, op af komt. Jaarlijks telt het festival ruim 50.000 bezoekers. Ontstaan uit het Parkstad Limburg Theater in Heerlen is het festival sinds 2008 een onafhankelijke stichting met een Raad van Toezicht met vijf leden. De zakelijke en artistieke directie wordt op contractbasis jaarlijks geleverd door het bureau Abraxas Culturele Evenementen, in de personen van Rocco Malherbe en Fiedel van der Hijden; de geestelijke vaders van het festival. Het festival is stevig verankerd in de regio, hetgeen sterk tot uitdrukking komt in de jaarlijkse financiële bijdrage van de gemeente Heerlen en de Provincie Limburg, de landelijke cultuurfondsen en het regionale bedrijfsleven. De Stichting is financieel gezond en heeft een, zij het beperkte, financiële reserve.

Voor de komende jaren ligt een belangrijke uitdaging in het realiseren van een groei van de bezoekersaantallen en een inhoudelijke doorgroei van het festival door een groter aantal internationale coproducties. De recent verworven meerjarige subsidie van het Fonds voor de Podiumkunsten is een grote eer, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Eén van de voorwaarden van de subsidie is het vergroten van de eigen inkomsten. De komende jaren wil Cultura Nova het aantal sponsoren verder vergroten. Talentontwikkeling heeft het festival hoog in het vaandel staan. Cultura Nova is elk jaar coproducent bij meer dan 10 voorstellingen. Daartoe werkt het festival samen met jonge en ervaren makers en een aantal vaste partners als Via zuid, Toneelgroep Maastricht, Lieke Benders/Hoge Fronten, Het Laagland en Intro. Meerjarige samenwerking met onderwijsinstellingen, zowel basisonderwijs, middelbaar onderwijs, Mbo en HBO (in Parkstad) en de kunstvakopleidingen van Zuyd Hogeschool, maar ook KTM van het Arcus College zijn van vitaal belang. Daarnaast is er een telkens terugkerende weging van de artistieke richting waarin het festival zich ontwikkelt. De Raad van Toezicht heeft hierbij, naast een toezichthoudende taak, ook een rol als sparringpartner, verbinder en kritische volger van de directie.

2. Wie zoeken wij?
Binnen de Raad van Toezicht heeft de portefeuillehouder Onderwijs het onderhouden van de contacten tussen festival en onderwijsveld en het educatieve reilen en zeilen van Cultura Nova als aandachtsgebied. De portefeuillehouder monitort de gang van zaken op onderwijsgebied en fungeert als sparringpartner voor de directeuren op dit terrein. Het betreft een onbezoldigde functie. Tijdsinvestering: ca. 6 vergaderingen per jaar, enkele malen aanwezigheid tijdens het festival plus gesprekken met (mogelijke) sponsoren.

De portefeuillehouder heeft in het dagelijks leven een functie met een sterk onderwijskundig karakter op topmanagement/bestuurlijk niveau, dan wel heeft een dergelijke functie bekleed. Toegang tot de top van het onderwijs, bedrijfsleven en de politiek is een belangrijke “asset”. Betrokkene is woonachtig in de regio, en is betrokken bij en heeft interesse in het culturele leven in brede zin. Hij of zij heeft belangstelling voor nieuwe en vernieuwende vormen van culturele uitingen en de ambitie om een bijdrage te leveren aan de discussie rond de artistieke ontwikkeling van het festival.

3. Procedure
U kunt uw belangstelling uiterlijk 12 december kenbaar maken met een brief aan Rocco Malherbe, Stichting Cultura Nova Postbus 300 6400 AH Heerlen, of via email aan info@culturanova.nl

U kunt inlichtingen inwinnen via Astrid Boeijen, voorzitter van de Raad van Toezicht of Rocco Malherbe, directeur Cultura Nova telefonisch afspreken via 0031(0)45 5715100

TONEELGROEP MAASTRICHT SPEELT ‘ICH BAU DIR EIN SCHLOSS’ IN THEATER DE BORDENHAL MAASTRICHT

‘Ich bau dir ein Schloss’ de succesvolle voorstelling (allemaal uitverkocht tijdens Cultura Nova) met Mieneke Bakker in een glansrol is nog te zien in Maastricht. Lovende kritieken en uitverkochte voorstellingen, wat wil je nog meer? Liefst dat iedereen de voorstelling kan zien!
Van woensdag 29 november tot en met zondag 17 december is ‘Ich bau dir ein Schloss’ te zien in Theater de Bordenhal in Maastricht. Actrice Mieneke Bakker en journalist Wiel Beijer zijn beiden afkomstig uit de vroegere Oostelijke Mijnstreek, en hebben hun geboortegrond zien veranderen van economisch hart naar krimpregio. Samen schreven ze Ich bau dir ein Schloss, waarin ze eigen observaties en die van anderen, van vroeger en van nu, samenvoegen. Een ode aan een niet vergeten verleden en een gooi naar een gedroomde toekomst. Website Toneelgroep Maastricht

78% VAN HET TIPHEERLEN.NL-PANEL VINDT CULTURA NOVA EEN TREKPLEISTER VOOR HEERLEN EN PRIJST HET SPECTACULAIRE EN VERNIEUWENDE KARAKTER!

Op 20 september stond in ViaHeerlen een artikel over de lovende waardering die festival Cultura Nova kreeg van het TIPHeerlen.nl-panel. Dat panel is een burgerpanel van Via Limburg en het bureau Toponderzoek. Als belangrijke redenen om het festival te bezoeken worden het hoge kwaliteitsniveau, het verrassingsgehalte en de gezellige sfeer genoemd! Voor festival Cultura Nova natuurlijk een dikke pluim op de hoed, met dank aan alle mensen die aan het festival hebben meegewerkt! www.tipheerlen.nl

CULTURA NOVA 2017 BIJ L1 Cultura Nova TV 2017

Voor de derde keer was Cultura Nova uitgebreid te volgen via L1. Op televisie en via L1.nl/culturanova werd elke dag uitgebreid verslag gedaan van het festival.

 

 • Bekijk hier de finaleparade van Plasticiens Volants terug.
 • In de laatste aflevering van Cultura Nova TV op zaterdag 26 augustus werd teruggeblikt op de hoogtepunten.
 • L1 Cultuurterras ging op 26 augustus 2017 in gesprek met Jesse Passenier, Mieneke Bakker, Servé Hermans en Lotte Milder.
 • Vrijdag 25 augustus was er aandacht voor The 7 Fingers, Groenteland en de omwonenden van het Festivalplein.
 • Donderdag 24 augustus gaf L1 aandacht aan Tuupisch, klein.Berlijn en Insectotròpics.
 • Op woensdag 23 augustus was Jesse Passenier te gast en waren er reportages over Elsa van der Heijden, Kabinet K en stil.de expositie.
 • De murals, muziek in de Spiegeltent en de voorstelling #2 BIAS stonden centraal in de uitzending van dinsdag 22 augustus 2017.
 • Maandag 21 augustus was er een terugblik op de Noorderbrugparade, een nieuw bezoek aan Cirque Berserk en aandacht voor tafelen@culturanova.
 • Zondag 20 augustus spraken Laika en het nieuwstedelijk over 'Het Zigzagkind', was er een live-optreden van Compagnia TPO en een reportage over het project Pssst van Covar/ Els Roobroeck.
 • L1 Cultuurterras ging op zaterdag 19 augustus 2017 in gesprek met theatermakers Nina Willems en Mayke Roels over 'In het Zuiden ligt alles anders’ en collectief playField over #2 BIAS.
 • Zaterdag 19 augustus 2017 blikte L1 uitgebreid terug op de openingsvoorstelling van Theater Titanick. Toneelgroep Maastricht kwam langs en de grote verrassing was een spectaculaire live reportage van Wouter Nelissen bij Cirque Berserk.
 • De opening op vrijdag 18 augustus 2017 werd live uitgezonden. Kijk hier de uitzending terug.

Naast de impressies voor Cultura Nova televisie maakte L1 ook enkele langere reportages van voorstellingen:

COOKIES
Deze website maakt gebruik van Cookies. - Wilt U Cookies toestaan?